Holsmer Simsonile: Keskerakonna ideoloogiat kannab Tallinn, kus rajatakse munitsipaalpanka ja oma poodi (2)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer.
Remo Holsmer. Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer teatas vastuseks Kadri Simsoni kommentaarile, et majandusministeeriumi initsiatiiv riigile kuuluvate äriühingute omandipoliitika korrastamisel on igati tervitatav ja kahe erakonna seisukohad riigi rolli defineerimisel ongi erinevad.

Reformierakondlane selgitas, et riigi rolli defineerimisel on maailmavaateline vahe parem- ja vasakpoolsetel erakondadel. «Reformierakond on seisukohal, et riik ei peaks sekkuma nendes valdkondades, kus turg toimib. Keskerakonna ideoloogiat kannab Tallinn, kus rajatakse munitsipaalpanka ja oma poodi,» lausus Holsmer.

«Kui konkreetsemalt rääkida Omnivast, siis tuleb eristada universaalteenust ehk klassikalist kirjade kannet ning pakiäri. Neist viimane on puhtalt turumajanduslikel alustel toimiv, kasumlik ja selle arendamiseks kapitali väljastpoolt kaasamine on igati mõistlik,» ütles Holsmer.

Holsmeri sõnul on kaks võimalust: viia Omniva vähemus- või enamusosalus börsile, mis ergutaks kohalikku kapitaliturgu ja laiendaks investorite ringi, või leitakse ettevõttele strateegiline partner. «Vastavad vaidlused on veel valitsuses ees, kuid suund erasektori kaasamiseks on kindlasti õige,» märkis ta.

Praktikat on erinevat. Näiteks Hollandis ja Suurbritannias on kohalik postiettevõtte 100-protsendiliselt börsil, Saksamaal on 70 protsenti börsil, Belgias ja Austrias on 49 protsenti vastavast ettevõttest börsil, aga kõigi neis riikides toimib postiteenus edukalt.

«Kirjade inimestele koju toimetamine on ka tulevikus seadusega tagatud ja selles osas on Kadri Simsoni kirjeldatud hirmud asjatud. Seda saab korraldada märksa mõistlikumalt kui praegu ja Omniva erastamise plaanid seda teenust halvendada ei tohi,» ütles Holsmer.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul suhtub Keskerakond majandusministeeriumi plaani, mis näeb lähitulevikus ette mitme ministeeriumi valitsemisalas oleva riigiettevõtte erastamist, negatiivselt ning saadiku sõnul kavatsetakse taolisele plaanile igati vastu seista.

Möödunud nädalal laiema avalikkuse ette tulnud majandusministeeriumi valitsemisalas olevate äriühingute aruanne näeb juba lähiaastatel ette EVR Cargo, Eesti Posti, Teede Tehnokeskuse ja Eesti Teede erastamise, jättes ministeeriumile alles 15 äriühingut. Suurimaks probleemiks peab Simson Eesti Posti erastamist. Enne müügiotsuse vastuvõtmist tuleks aga ministril selgitada, kuidas kavatsetakse postiteenused tagada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles