Venemaa juustumeistrid juubeldavad (7)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustutootmine Venemaal Moskva regioonis.
Juustutootmine Venemaal Moskva regioonis. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene presidendi Vladimir Putini välismaise toidu pihta suunatud vastusanktsioonid on õpetanud riigi toitma iseennast ning ohjeldanud inflatsiooni.

Pärast lääne delikatesside kadumist lettidelt alates 2014. aasta augustist on kohalikud ettevõtted täitnud tühimiku kodumaise toodanguga, kirjutab Bloomberg.

Kogu toodetud toidukraami on rahvas ka isukalt nahka pistnud ning reitingufirma ACRA andmetel on imporditud toidu tarbimine lähenemas ajaloolisele madalusele.

Rahaliselt moodustab import tänaseks vaid 22 protsenti toidukaupade müügist Venemaal. Aastal 2014 oli see protsent 34.

Kuigi inflatsioon tipnes 2015. aasta märtsis 17 protsendi juures, oli keelu panus sellesse vaid 1,6 protsenti, rehkendab ACRA.

Käesoleva aasta avakvartalis osutus importjuustu osakaaluks Venemaa turul 23 protsenti – olles langenud sinna 49 protsendi tasemelt kaks aastat tagasi.

Kuna inflatsioon kukkus juulis kahe aasta madalaimale tasemele, oli embargo efekt hindadele null.

Toidu tootmine kodumaal on andnud tõuke Venemaa põllumajandusele, mille osa sisemajanduse kogutoodangust kasvas mullu 4,4 protsendile – kõrgeim näitaja alates aastast 2003.

Aastane inflatsioon on Venemaal langenud 7,2 protsendile.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles