Hiinlased on väga huvitatud Eestisse investeerimisest, esimesed kontaktid juba loodud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) sõnul tunneb Hiina suurpank Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) jätkuvalt suurt huvi Eestisse investeerimise vastu ning on juba loonud kontakti ka mitme Eesti ettevõttega.

Juuni keskel külastas Eestit koos delegatsiooniga ICBC endine juht Jiang Jianqing, kelle pank on määranud juhtima Hiina ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikide finantskoostöö jaoks loodavat finantsfondi Sino-Central Eastern Europe Financial Holding, rääkis EAS-i välisinvesteeringute keskuse direktor Indrek Pällo BNS-ile.

«[Jiang] tutvustas loodavat finantsettevõtet ja selle investeerimisstrateegiat. Loodav fond plaanib saada kokku 10 miljardit eurot, et investeerida taristu- ja äriprojektidesse Kesk- ja Ida-Euroopas ning samuti Kesk- ja Ida-Euroopa ettevõtetega seotud projektidesse,» rääkis EAS-i välisinvesteeringute valdkonna juht.

Ta lisas, et Eesti puhul on peamine projekt küll Eesti Energia arendatav Jordaania projekt, ent sellega huvi ei piirdu. «Samuti tuntakse huvi muude projektide vastu Eestis või Eesti ettevõtete osalusel. Paar sellist kontakti on ka juba loodud asjast huvitatud Eesti ettevõtetega. EAS jälgib selle finantsettevõtte arenguga seonduvat ning on regulaarses kontaktis Hiina poolega,» rääkis Pällo.

Ka valitsuse kommunikatsioonibüroost öeldi BNS-ile, et suurpanga huvi ei piirdu vaid Jordaania projekti finantseerimisega. «ICBC huvi regiooni investeerida on jätkuv ja Eesti Energia ei ole ainus, mille vastu nad on huvi üles näidanud. Küll aga ei saa me hetkel midagi rohkemat kinnitada ega täpsustada,» rääkis büroo meedianõunik Ave Tampere.

Pällo rääkis, et EAS tegeleb koostöövõimaluste loomiseks ja investeeringute saamiseks eelkõige tehnoloogia-, logistika- ja energeetikasektoriga, mille vastu tunnevad Hiina ettevõtted tema sõnulpidevalt huvi. «Hiljutistest positiivsetest näidetest võib esile tuua Eesti IT-ettevõtte Linxtelecomi ostu CITIC Telecomi poolt, mis plaanib tegevust meie regioonis oluliselt laiendada.»

Samuti on tema sõnul oluline koostöö Hiina uue siiditee majandusvöö (OBOR) projekti realiseerimisel. «Selles kontekstis pakub Eestile võimalusi ka piiriülese e-kaubanduse arendamine. Positiivseks näiteks on siin Omniva koostöö SF Expressiga ühisettevõtte Post 11 näol, mis pakub Hiina-Euroopa vahelise e-kaubanduse jaoks vajalikke logistilisi lahendusi meie piirkonnas ja väljaspoolgi,» ütles Pällo.

ICBC on varade mahu poolest maailma suurim pank ning see kuulub Hiina riigile. Muuhulgas sõlmisid ICBC ja suurpank Bank of China (BoC) jaanuaris osaliselt Eesti Energiale kuuluva Attarat Power Companyga (APCO) finantseerimislepingud Jordaania põlevkivielektrijaama ehituse ja karjääri rajamise rahastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles