Nobelist soovitab euro päästmiseks euroalale erinevaid kursse (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joseph Stiglitz
Joseph Stiglitz Foto: AFP / Scanpix

Nobeli majandusauhinna laureaat Joseph Stiglitz on esitanud euro päästmise plaani, mille alusel soovitab eurole anda mitu vahetuskurssi, kirjutab Ameerika Vanity Fair.

Ökonomist tõdeb, et euroriikidel on üksteise suhtes kindel vahetuskurss, isegi kui euro kurss ülejäänud valuutade suhtes kõigub. See tähendab, et kõigil liikmesriikidel on ühine baasintressimäär. See aga tekitab probleeme, kui osa riikide majandusel läheb halvemini kui teiste omal ja nad vajaksid teistsugust rahapoliitikat, vahendab BNS. 

«Näiteks mõne väikese Euroopa riigi majandus võib olla surutises, samal ajal kui ülejäänud riikidel läheb hästi. Juhul kui euroalas oleks institutsioon, mis laenaks raha investeerimisprojektidele madala intressiga, siis ergutaks see majandust,» kirjutab Stiglitz.

Tema retsept on jagada euro mitmeks valuutaks, millele antaks õigus üksteise suhtes teatud piires kõikuda. Need võivad hõlmata üksikriike või kõiki riike või riikide rühmi. Majandusteadlane ei täpsusta, kuidas mitu paindliku kursiga valuutat toimiks, kuid väidab, et digitaalsed edusammud aitaksid sellisel süsteemil toimida. Ja edaspidi võib euroala taas naasta ühisvaluuta juurde.

«Eurot saab päästa ja tuleb päästa, aga seda tuleb teha niisugusel moel, et see aitab luua jagatud heaolu ja solidaarsust, mis oli üks euro lubadusi,» ütleb Stiglitz.

Selline süsteem aitaks Stiglitzi hinnangul näiteks Kreeka ja Itaalia sugustel riikidel eksporti suurendada ja importi vähendada ning samal ajal Saksamaa kaubandusbilansi ülejääki langetada, kui vahetuskursid Põhja-Euroopas tõusevad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles