Kui sa oled kunagi olnud üllatunud, miks värskelt ostetud kaup nii kiiresti halvaks läheb, siis võib-olla oled sa koos hoidnud valesid puu- ning köögivilju.
Loe, miks puuviljad tegelikult halvaks lähevad
Paljud viljad toodavad roiskudes etüleeni, kirjutas Business Insider. Sageli pritsitakse seda sama ainet ka puuviljadele, et need kiiremini valmiksid. Liiga palju etüleeni põhjustab aga klorofülli kaotust; sama juhtub ka puulehtede kollaseks värvudes.
Mida küpsem etüleeni tootja on, seda rohkem gaase ta eraldab. Seega kui üks vili läheb halvaks, tuleks see eemaldada teistest, et vältida kiire vananemise ülekandumist. Selleks, et aidata aru saada, milliseid saadusi kuidas hoida tuleb kuidas, jagasime viljad kolme gruppi.
Hoiusta teistest eraldi, sest need puuviljad ja köögiviljad tekitavad palju gaasi ja on sellele ka väga tundlikud:
- õunad
- avokaadod
- küpsed banaanid (küpsemise aeglustamiseks oleks hea banaaniotste ümber siduda kilekott)
- kapsad
- baklažaanid
- salatilehed
- melonid
- mangod
- seened
- nektariinid
- sibulad
- pirnid
- virsikud
- ploomid
- kabatšokid
- tomatid
Sobilik koos hoiustamiseks, aga kiirelt valmivatest viljadest tuleks siiski eraldi hoida, sest nad ise ei tooda palju etüleeni, aga on sellele tundlikud:
- sparglid
- brokkolid
- Brüsseli kapsad
- porgandid
- rohelised oad
- viinamarjad
- okrad
- kartulid
- bataadid
- arbuusid
- suvikõrvitsad
Hoiusta kuidas tahes, sest need puuviljad ja köögiviljad tulevad etüleeniga hästi toime:
- paprikad
- marjad (maasikad, vaarikad, mustikad, mustsõstrad jne)
- tsitruselised (sidrunid ja laimid)
- lehtkapsad
- ananassid