Rootsi totofirma ja Tallinna Hipodroomi vaidlus jõudis Eesti kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Hipodroom.
Tallinna Hipodroom. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eelmisel aastal sai Stockholmi vahekohtus (SCC) lahendi Tallinna Hipodroomile kuuluva totokorraldaja Totalisaator ja Rootsi firma AB Trav och Galopp (ATG) vaidlus, milles arbitraaž andis võidu Rootsi ettevõttele, nüüd on ATG käivitanud täitemenetluse Eesti kohtus, et muuhulgas kätte saada menetluskulud, kirjutab BNS.

«Totalisaator viis ATG Stockholmi vahekohtusse, ent pole ikka maksnud arbitraažimenetluse kulusid, nagu otsus ette näeb. ATG tahab saada otsusele vastavalt tasu. See on kõik,» ütles AB Trab och Galopp infojuht Patrik Brissman BNS-ile.

Stockholmi vahekohus otsustas eelmise aasta juulis, et Rootsi firmal oli 2014. aastal õigus peatada Totalisaatori ligipääs enda panustamiskeskkonnale. Vahekohtusse pöördus Totalisaator, kuna leidis, et säärane piirang pole põhjendatud.

ATG peatas enda sõnul ligipääsu seoses 2013. aasta lõpus toimunud juhtumiga, kus MTÜ-le Tallinna Hipodroom kuuluva Totalisaatori kliendid said Rootsi Axevalla V75 hobuste võiduajamisel 2,5 miljoni euro suuruse võidu. Panustamiseks kasutasid nad ATG platvormi vastavalt Totalisaatoriga sõlmitud lepingule.

Rootsi firma hakkas asja uurima ja korraldas auditi ning jõudis selle käigus järeldusele, et tegelikult olid võidu taga hoopiski rootslased ning platvormi on varem kasutanud ka soomlased, ehkki Totalisaatori ja ATG leping nägi rootslaste sõnul ette, et firma võib platvormi vahendada ja turundada vaid Eesti klientidele.

Samuti märkis ATG toona, et auditist selgus, et Totalisaator on teinud paljudele klientidele suuri, enam kui 12-protsendilisi allahindlusi, sealhulgas ka rootslastele ja soomlastele ning et ka võit oli seotud selliste allahindluste ja muude varjatud soodustustega.

«Vastab tõele, et suurvõit läks Tallinna Hipodroomiga seotud rootslasele, kuid ülejäänud väited ei vasta tõele. Kõnealused allahindlused ei olnud, esiteks, meie ja ATG vahel kehtinud lepingu kohaselt keelatud,» ütles AS-i Totalisaator juhatuse liige Jüri Järv BNS-ile.

Tema sõnul said allahindlusi ainult kaks Totalisaatoriga otseselt seotud isikut – üks firma töötaja ning nõukogu liige. «ATG konstrueeris kohtus ilukirjandusliku seose, laiendades meelevaldselt eeltoodud allhindlusi kogu kliendibaasile, mis on otsene vale,» rääkis Järv ja lisas, et välismaiste klientide omamine kliendibaasis ei olnud keelatud.

Juba enne auditi korraldamist peatas Trav och Galopp Totalisaatori klientide ligipääsu enda keskkonnale. Pärast uurimise tulemuste selgumist nõudis ATG, et Totalisaator lõpetaks allahindluste korraldamise ning eemaldaks enda kliendiandmebaasist kõik rootslased. Pooled alustasid ka läbirääkimisi uue lepingu sõlmimiseks, ent siis lõpetas Totalisaator Rootsi firma sõnul äkitselt koostöö, taandus kõnelustest ning andis teada, et pöördub Stockholmi arbitraaži.

«Jaanuaris 2014 sulges ATG ootamatult panustamisvõimaluse, viidates meievahelises lepingus seisnud korruptsioonivastasele punktile. Eeltoodu on absurdne, kuna midagi sellist ei ole kunagi juhtunud ning selle järele puudub ka reaalne vajadus,» kirjeldas Järv Totalisaatori vaadet juhtunule.

Ta märkis ka, et allahindluste tegemise keeld jõustus tegelikult alles 27. jaanuaril, paar nädalat pärast seda, kui panustamine lõpetati. «See oli ajendiks teisele ilukirjanduslikule konstruktsioonile, mille ATG kohtus esitas, et tegu oli tulevikus kehtima hakkava reegli ennetava meetmega, väites, et me ei oleks seda täitma hakanud,» rääkis Järv.

«Eeltoodu on põhjendamatu laim, kuna lepingupartnerina oleme me minevikus toimunud reeglitemuudatusi alati aktsepteerinud – ja ega meil edasumüüjana ka muid võimalusi ei ole –, kuid nüüd millegipärast väita, et me seda ei tee ja sellest tulenevalt teenuse edastamine peatada, on ebanormaalne,» ütles Totalisaatori juhatuse liige.

Pärast jaanuaris läbiviidud auditit, 2014. aasta märtsis-aprillis, asus ATG Järve sõnul firmale peale suruma uut lepingut, andmata võimalust puudusi kõrvaldada. «ATG väitis, et see on ainus võimalus koostöö jätkamiseks, peale mida me paar korda ATG-ga kontakteerusime ja otsustasime olukorra lahendamiseks [vahe]kohtusse pöörduda,» rääkis Totalisaatori juhatuse liige.

Järv lisas, et Stockholmi arbitraaž langetas häältega 1:2 otsuse Trav och Galoppi kasuks ning märkis, et ATG-l oli õigus panustamine sulgeda. Uute tingimustega lepingu pealesurumine olukorras, kus oli olemas kehtiv leping, oli kohtu hinnangul aga ATG poolt rikkumine, rääkis Totalisaatori juhatuse liige.

ATG andis eelmisel aastal aga teada, et kohus langetas otsuse Rootsi firma kasuks kõikides punktides, jõudes järeldusele, et Totalisaator on end reegleid rikkudes turundanud Rootsi klientidele ja kasutanud ebaõiglaseid allahindlusi. Samuti otsustas vahekohus ATG sõnul, et Totalisaatori kaudu panuseid tehes tuleb järgida Rootsi ettevõtte reegleid.

Stockholmi arbitraaži otsused ega nende kokkuvõtted ei ole avalikud ning BNS-i valduses otsust ega selle osi ei ole.

Nüüd on AB Trav och Galopp pöördunud omakorda Eesti kohtutesse, et käivitada Stockholmi vahekohtu otsuse põhjal täitemenetlus ning nõuda muuhulgas kohtukulude tasumist. Esimene istung selles asjas toimus Harju maakohtus juuli lõpus.

Totalisaatori ja Rootsi ATG koostöö algas 2006. aastal, kui firmad sõlmisid omavahel lepingu, mille järgi saavad Eesti firma kliendid kasutada Rootsi ettevõtte panustamiskeskkondi. Aastal 2012 pikendati lepingut 2015. aastani, ent õigusvaidluse tõttu pidurdus reaalne koostöö 2014. aasta alguses. Nüüd teeb Totalisaator koostööd Prantsusmaa totalisaatorifirmaga PMU.

AS Totalisaator tegeleb toto korraldamisega, pakkudes hobutotot ning alates käesolevat aastast ka jalgpallitotot koostöös Ühendkuningriigi firmaga Colossus. Firma 2015. aasta käive oli 2,1 miljonit eurot, samas kui aasta varem oli see vaid 360 900 eurot. Toonase käibelanguse põhjus oligi firma juhatuse hinnangul ATG järsk otsus aasta algusest koostöö peatada, selgub firma aastaaruandest.

Totalisaatori puhaskahjum oli 2014. aastal 116 200 eurot ning eelmisel aastal 64 000 eurot. Lisaks olid firma lühiajalised kohustused mullu aasta lõpus 281 000 eurot, ent käibevara vaid 190 100 eurot.

Sel aastal plaanibki firma keskenduda jalgpallitotalisaatori käivitamisele ning teeb väiksemaid IT-arendustöid, et viia enda platvorm kooskõlla uute hasartmänguseaduse nõuetega. Eelmisel aastal avas Totalisaator ka kohviku Tallinna Hipodroomi juures, et enda kliente seal paremini teenindada. Tänavu soovib firma saavutada käibeks 3 miljonit eurot.

Totalisaator on spordiennustus, kus mängijad mängivad üksteise, mitte ennustuskeskkonna vastu. Hobuste võiduajamistele saab panustada näiteks võitjamängus, kus ennustatakse jooksu võitvat hobust, kohamängus, kus ennustatakse, kas mingi hobune on esikolmikus või paarimäng, kus ennustatakse nii esimese kui teise koha saanuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles