Eesti on püsiühenduste kasutuselt maailma esirinnas (3)

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püsiühenduste näitaja OECD riikides
Püsiühenduste näitaja OECD riikides Foto: Statista

Eesti on arenenud töösturiikide ühenduse OECD liikmesriikide seas üks suurema interneti püsiühenduse suhtarvuga riike, kuid areng selles osas on teistega võrreldes totaalselt seisma jäänud.

OECD võrdles riikides kasutatavate püsiühenduste osakaalu kogu kasutatavate internetiühenduste hulgast ning selgus, et Eesti paigutus selles tabelis 34,2 protsendiga viiendale kohale. Esikoha saavutas tabelis Jaapan 73,3 protsendiga ning järgnesid Lõuna-Korea (71,3), Läti (60,7) ja Rootsi (48,9).

OECD andmeil oli Eestis aasta lõpu seisuga sõlmitud 384 129 püsiühenduse lepingut, sellelt numbrilt jäid meist maha vaid rahvaarvult veelgi väiksemad riigid Island ja Luxembourg. Mobiilse andmeside lepinguid oli meil toona 1 445 845. Tabeli keskpaikast tahapoole maandus Eesti püsiühenduste arvult 100 elaniku kohta, meil oli see näitaja 29,2. 1Sveitsis aga näiteks 51,9, Taanis 42,4 ja Hollandis 41,3.

Kõrgel seitsmendal kohal olime mobiilse andmeside sama suhet kirjeldavas tabelis ja näitajaks 110,1. Jaapanis on iga saja elaniku kohta mobiililepinguid aga näiteks 138,8.

Väga halvad on Eestil lood aga püsiühenduste arvu aastase kasvuga, olime OECD riikide seas tagantpoolt vaadates viiendal kohal näitajaga 7,36 protsenti. OECD keskmine kasvunäitaja oli 16,23 protsenti ning paremates riikides küündis see näitaja saja protsendi alla.

Mis puutub USA-sse, siis selles riigis oli möödunud aasta detsembri seisuga küll kasutusel enam 100 miljonit püsiühendust ja rekordiliselt 375 miljonit mobiilset andmesideühendust, kuid kõnealuses suhtarvude tabelis maandus ta alles 22. kohale, kuna vaid 11 protsenti moodustasid ülikiired fiiberühendused.

Allikad: OECD, Statista

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles