Valge lipp lehvib Pärnu kohal: taksosid ei kontrolli keegi

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksoäpid Uber ja Taxify
Taksoäpid Uber ja Taxify Foto: Liis Treismann

Kuigi taksolitsentsideta sõidujagamine pole Eestis veel seadustatud, on neid sel nädalavahetusel seoses suursündmustega sadade kaupa kontrollimatult ringi vuramas.

Nimelt on teatanud nii Taxify, Uber kui Wisemile, et nende litsentsideta ja taksotähisteta masinad on suure massina just praegu Pärnus sõitjateveoteenust pakkumas.

Taxify juhtide haldur Villu-Raoul Maidla rõõmustas seejuures, et just uus tehnoloogia on see, mis võimaldab nende juhtidel teise linna sõitma minna ilma, et selleks oleks vaja läbida sentimeetritki bürokraatiakadalipust.

«Ei ole ju mõeldav, et teises linnas väljastatakse ajutiselt 1-2 päevaks kümneid ja isegi sadu uusi taksolitsentse ja varustatakse autod taksovarustusega. Seda ei tehta ja linna suursündmuse külastajad jäävad lihtsalt sõidutamata,» sõnas Maidla.

Pärnu linnavalitsuse esindaja Anu Juurma-Saks teatas selle avalduse peale, et ettevõtte plaan sellisel viisil autosid rahvast teenindama panna poole seaduslik. «Peaksid omama, jah, kohalikku teenindusluba,» kõlas tema sõnade läbi linnavalitsuse seisukoht.

Paraku selgus täna ka tõsiasi, et seadused seadusteks, kuid nende täitmise kontrolliks kellelgi jõudu pole.

«Inimressurssi puudusel pole hetkel järelevalve teostamine võimalik,» tõdes linna esindaja.

Pärnus teiste seas täiesti legaalset taksoäri ajava E-Takso juht Endel Hiis märkis täna, et kõigil neil süidujagajail on keelatud taksona esineda väljapool oma teeninduspiirkonda või hoopis ilma lubade ja litsensideta.

«Selliste firmade tegevus, mis on ebaseaduslikkusele üles ehitatud, oleks tulnud ammu keelustada. Aga noh, meie riigis ja selle valitsusega on kõik võimalik,» tõdes Hiis.

Litsentsita sõidujagamise teenus on Eestis jätkuvalt legaliseerimata ning litsentsita ja mitmetele spetsiifilistele nõuetele mittevastavate autodega sõitjateveo osutamine on keelatud. Riigikogus on muudatusi tõotav eelnõu läbinud vaid esimese lugemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles