Ansip: raskeveokite tasuta transiit on Eestis probleem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskeveokid piirijärjekorras
Raskeveokid piirijärjekorras Foto: AP / Scanpix

Peaminister Andrus Ansip tõdes, et raskeveokite tasuta sõit Eesti teedel on probleem, kuid lahendust välisriikide veokite maksustamiseks ei ole siiani leitud.

Ehkki esialgu oli Reformierakonna valimisplatvormis ettepanek rakendada raskeveoki maksu ka välisriikide veokitele, on nüüd see sealt välja võetud.

«Oleme põhjalikult raskeveokite maksustamise temaatikat analüüsinud ja meie lõplikus programmis raskeveokite maksustamise punkti enam ei ole, sest me ei leia tehnilist viisi, kuidas seda teostada. Praktiline probleem Eesti jaoks olemas,» tõdes peaminister Andrus Ansip.

Ta selgitas, et raskeveokimaks on üle-euroopaline ja seda peavad maksma ka meie ettevõtted, paljudes riikides sellele lisaks ka teedemaks. «Eesti teed on kõigile siin sõitvatele raskeveokitele, sõltumata nende päritolust, maksuvabad,» tõdes Ansip, lisades, et probleem ei teki tavaliselt maanteel, vaid piiriületamisel. Näiteks praegu ongi jälle Narvas pikad piirijärjekorrad.

Ansip tõi näite Soomest, kus näiteks Vaalimaal on kohati 20-25 kilomeetri pikkused piirijärjekorrad, millest 90 protsenti moodustavad Vene veokid. «Kogu saastus, liiklusohtlikud situatsioonid jäävad Soome territooriumile. Täpselt samad probleemid on ka meil, küll väiksemas ulatuses. Üks võimalus probleeme lahendada oleks mitte maksuvabade teedega neid välismaa raskeveokeid Eestisse mitte kutsuda, selleks rakendada raskeveokimaksu, aga meil ei ole tehnilist teostust,» sõnas Ansip.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles