Euroala hädad möödas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaraamatukogu salongiõhtu külaline Andres Karu õppis kultuuriakadeemias näitlejaks ning on kandnud elus erinevaid rolle. Muuhulgas leidnud aega ka selleks, et käia külas 105-l maailma riigil ning on tõusnud neist 89 kõrgeimasse tippu. Salongiõhtul näitab Karu pilte ja räägib lugusid, mis on nende piltide taga.
Linnaraamatukogu salongiõhtu külaline Andres Karu õppis kultuuriakadeemias näitlejaks ning on kandnud elus erinevaid rolle. Muuhulgas leidnud aega ka selleks, et käia külas 105-l maailma riigil ning on tõusnud neist 89 kõrgeimasse tippu. Salongiõhtul näitab Karu pilte ja räägib lugusid, mis on nende piltide taga. Foto: Ants Liigus

Et turgude tunded eurotsooni vastu soojenenud on, näitab kas või see, et Itaalia eilne viieaastaste riigivõlakirjade oksjon möödus rahulikult nagu kerge tuuleiil. Teisipäevane muljetavaldav nõudlus bloki «päästevõlakirja» vastu võttis ilmselt hirmutunde ära.

Samas on olukord kahtlaselt tuttav. Nii mõnigi investor on ka varem kasulikku kaupa teinud, müües euroala võlakirju pärast iga kergendust, mis baseerus kulujuttudel või pealesurutud finantsabil, nagu me seda Iirimaa ja Kreeka puhul nägime.

Praeguse ralli «pikkus ja laius» võib aga panna paljud uskuma, et hullem kriis on lõpuks ometi seljataga.

Euro, mis dollari suhtes 10. jaanuaril nelja kuu madalusrekordi lõi, on 6 protsenti üleval. Euroopa riigivõlakirjade krediidikindlustuse instrumentide indeks Markit SovX on rekordilise 220 baaspunkti pealt 18 protsendi võrra alla kolinud. Kolme kuu euribor lõi 18 kuu rekordi – 1,051 protsenti. Ning tingimused spekuleerimiseks on muutunud niivõrd soodsaks, et Euroopa Keskpank võib varsti intressimäärasid kergitada.

Kuid oodake! Mis see siis olgu? 10-aastaste Portugali võlakirjade intressid on taas 7 protsendi peale hiilinud. Üle võimete.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles