Päevatoimetaja:
Liina Laks

Rootsi kroon teeb ilma

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Erinevate riikide valuutad.
Erinevate riikide valuutad. Foto: SCANPIX

Rootsi raha püstitas dollari suhtes kahe aasta, euro suhtes aga 10 aasta rekordi. Hoogu andsid kroonile oodatust paremad kaubandustulemused.

Numbrid näitavad, et Rootsi kaubandusülejääk kasvas detsembris 10,9 miljardi Rootsi krooni peale – kaugelt kõrgemale prognoositud 7,9 miljardist Rootsi kroonist.

Rootsi kroon on viimastel kuudel valuutaturul staartegija staatuses, lõigates kasu investorite püüdlustest endale euroala kriisi eest turvapaika leida.

Valentin Marinov Citigroupist ütles, et kaubandusnäitajaid turgutas üha kasvav ülejääk väljaspool Euroopat paiknevate riikide suhtes.

«Siit võib järeldada, et Rootsi majandust toetab jätkuvalt globaalmajanduse taastumine, kuigi euroala perifeeria probleemidele veel lahendust ei paista,» ütles ta.

Dollari suhtes kerkis Rootsi kroon  0,9 protsendi võrra tasemele  6,4730 krooni dollari eest, mis on parim tase alates 2009. aasta detsembrist.

Euro suhtes ronis Rootsi kroon ülespoole 0,7 protsendi jagu ja puudutas eile tasemel 8,8740 krooni euro eest praktiliselt ära kuu alguses saavutatud kümne aasta rekordi – 8,8210 krooni.

Analüütikud ütlesid, et Rootsi krooni tugevus peegeldab riigi majanduse jõulist taastumist.

Väikese ja avatud majandusena sai Rootsi finantskriisile järgnenud majanduslanguselt ränga hoobi. Selles ajast peale on Rootsi aga tugevat tõusu näidanud, mullune kolmas kvartal oli nende jaoks rekordiline.

Ja veel: kuna Rootsi riigirahandus on heal järjel, pole neil tarvis olnud teiste tööstusriikide kombel kasinuse teed minna. Samal ajal on töötusmäär langenud ja eluasemehinnad tõusnud, mis omakorda toetab tarbijakulutusi.

Lisaks sellele on keskpank intressimäärasid kergitanud – 1,25 protsendi peale. Eeldatavasti tõstab Riksbank intressid aasta lõpuks 2 protsendi peale, mis Rootsi krooni tootlust teiste tööstusmajandustega võrreldes veelgi parandab.

Paul Mackel HSBCst ütles, et tema nägemuses tõuseb Rootsi kroon aasta lõpuks euro suhtes 8,60 peale – ja võib tõusta veelgi, eriti kui euroala probleemid ühisraha aluseid edasi õõnestavad.

Ta ütles, et Rootsi krooni käekäiku mõjutavad juba tükk aega tugevalt aktsiatega seotud rahavood.

«Viimastel kuudel on aktsiad globaalsel areenil jõudsalt taastunud ning Rootsi aktsiatesse on kõvasti välisinvesteeringuid voolanud,» ütles Mackel.

«Kuni globaalaktsiad järsult langusse ei pööra, on minu meelest tõenäoline, et Rootsi kroon läheb üha tugevamaks, kuna Rootsi turule voolab üha enam raha.»

Märksõnad

Tagasi üles