ROKi liikmed kahetsevad mängude toimumist Rio de Janeiros (2)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Rio de Janeiro kehva soorituse tõttu ei pruugi täituda varem antud lubadus, et suurem hulk maailma linnasid saab võimaluse olümpiamänge korraldada.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) mitme kõrge liikme sõnul võivad raskused Rio de Janeiro ettevalmistamisel olümpialinnaks viia selleni, et ROK hoidub andmast maailma suurima spordisündmuse korraldusõigust linnadele, mida on alust pidada mingil moel ebastabiilseiks, kirjutab Wall Street Journal.

Sellised väljaütlemised näitab ROKi taganemist kunagisest lubadusest, et linnade valik, kellel on võimalus mänge korraldada, tulevikus suureneb.

Olgugi et Rio de Janeirole, esimesele Lõuna-Ameerika linnale, kus olümpiat korraldatakse, pandi suuri lootusi, on olukord nüüdseks kujunenud hoopis hoiatavaks näiteks sellest, kui heitlikud võivad olla tingimused arenevates riikides. Plaanid pidada olümpiamänge kunagi Indias või mõnes Aafrika riigis tunduvad olevat praeguseks maha maetud, ütlesid mitu ROKi liiget.

«Rio on olnud meie suurim väljakutse,» ütles norrakast pikaaegne ROKi liige Gerhard Heiberg, kes juhtis 1994. aasta taliolümpia korraldamist Lillehammeris.

Mõne liikme sõnul on Rio ettevalmistused olnud pidevalt heitlikud ning kohati lausa katastroofilised. Tähelepanu juhitakse sellele, et olümpialinnaku ehitus venis ning sportlaste majutusala sai vaevu-vaevu valmis, ent mõned atleedid leidsid ikkagi sisse kolides eest lahtised juhtmed ning pimedad trepikojad.

Samuti pole valmis ehitatud transpordivõrku lubatud mahus ning valminu läheb töösse sisuliselt testimata. «Kui me oleks sellest transpordivõrgust teadnud, poleks me kunagi lasknud mänge siin korraldada,» ütles ROKi endine turundusdirektor Michael Payne.

Kui Riost sai 2009. aastal olümpiamängude korraldajalinn, prognoositi, et Brasiilia majandus saab varsti suuruselt viiendaks majanduseks maailmas. Selle asemel seisab riik hetkel silmitsi viimaste aastakümnete teravaima majanduslangusega ning valitsust halvab poliitiline skandaal.

Payne'i hinnangul üritab ROK tulevikus iga hinna eest riske vältida. «Kindlasti öeldakse, et teeme paar järgmist mängu lihtsamini,» ütles ta.

Rio kogemus on juba mõjutanud ROKi otsuseid. 2013. aastal otsustati, et 2020. aasta mängud toimuvad Tokyos, ehkki kandidaatlinn oli ka Istanbul. Eelmisel aastal otsustati Kasahstani asemel usaldada hiinlasi ning 2022. aasta taliolümpia toimubki Pekingis, ehkki see tähendab suusarajatise ehitamist piirkonda, kus ei saja eriti lund.

Hinnatakse, et 2024. aastal võib suveolümpia aset leida kas Pariisis või Los Angeleses, kuigi kandideerinud on ka Rooma ja Budapest. Möödunud aastal väljus võistlusest Lõuna-Aafrika Vabariik, kes seisis nagu Riogi hulga majandusprobleemide ees.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles