Kogu mandri-Eesti jäi katkutsooni

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatk. Pilt on illustratiivne.
Seakatk. Pilt on illustratiivne. Foto: Kasper Mäe / Virumaa Teataja

Seoses sigade Aafrika katku puhangutega koduseafarmides ja seakatku levimisega uutele taudistunud aladele metsas laiendas Euroopa Komisjon Baltimaades ja Poolas seakatku leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangutsoone.

Uue otsusega laieneb kolmas tsoon ja kogu mandri-Eesti ulatuses kehtestatakse teine tsoon, teatas veterinaar- ja toiduamet (VTA).

Juulikuus toimunud seakatku puhangute tõttu koduseafarmides laieneb taudi tõkestamiseks kehtestatud kolmas tsoon Lääne-Virumaal, Jõgevamaal ja Harjumaal asuvatele valdadele. Uue tsoneerimise otsusega jääb piirangutsooni täiendavalt kolmteist seakasvatust, millest seitse on vähema kui kümne seaga väikemajapidamised. Metssigade taudileidude tõttu uutes piirkondades Harju- ja Raplamaal on laiendatud teist tsooni kogu Eesti mandriosale.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul toob teise tsooni laienemine kaasa täiendavad piirangud eelkõige elussigade turustajatele ning kolmanda tsooni laienemisega rakenduvad lisaks piirangud kolmeteistkümnele seakasvatajale toodangu turustamisel.

«Teise tsooni laienemine metssigade osas sisuliselt palju ei muuda, kuna metssealiha eksport on olnud piiratud ka seni Lääne-Eestis ja Harjumaal kehtinud puhvertsoonis,» ütles Olev Kalda. «Kindlasti tuleb aga tsooni laienemisse suhtuda kui olulisse märki sellest, et taudi leviku peatamiseks peab jätkama nii metssigade arvukuse vähendamise kui nakkusohtliku materjali kõrvaldamisega loodusest,» lisas ta.

Seakatku leviku tõkestamiseks kehtestatud kitsendused teises ja kolmandas tsoonis:

· Kõik kolmandas tsoonis paiknevad seakasvatusettevõtted on intensiivse veterinaarjärelevalve all.

· Olulisima kitsendusena on kolmandast tsoonist lubatud turustada ja eksportida vaid uuritud sigadelt või karjadest pärinevat kuumtöödeldud sealiha ja -tooteid.

· Kuumtöötlemata sealiha- ja toodete liikumine on lubatud vaid erimärgistatult ja Eesti piires.

· Elussigade liigutamine on lubatud teatud tingimustel range veterinaarjärelevalve all nii Eestis kui teistes liikmesriikides asuvatesse teise ja kolmanda tsooni farmidesse.

· Kõik teises ja kolmandas tsoonis kütitud metssead peavad olema uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks.

· Lubatud on uuritud metssigadelt pärineva liha ja –toodete turustamine Eestis teise ja kolmanda tsooni piires nelinurkse erimärgistusega.

Sigade Aafrika katku leviku tõttu kehtestati esmakordselt Eestis kitsendustega tsoonid 9. oktoobril 2014 Euroopa Komisjoni rakendusotsustega. Kitsendustega tsoonid jagunevad kolmeks: esimene tsoon ehk puhvertsoon; teine tsoon ehk kitsendustega piirkond, kus seakatk on diagnoositud metssigadel; kolmas tsoon ehk kitsendustega piirkond, kus seakatk on diagnoositud nii kodu- kui metssigadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles