Arenevad riigid haaravad võimu ka Davosi majandusfoorumil

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeerimiskomisjoni aseesimees Montek Singh Ahluwalia Indiast Davosis majandusfoorumil esinemas.
Planeerimiskomisjoni aseesimees Montek Singh Ahluwalia Indiast Davosis majandusfoorumil esinemas. Foto: SCANPIX

Võimutasakaal otsustajate seas muutub ning täna alanud Davosi majandusfoorum on selle ilmekas näide:  maailma ärieliidi suhtlusmekasse Šveitsi suusakuurordis koguneb rekordarv arenevate turgude juhte.

Bloomberg kirjutab, et Davosi foorumil osaleb ligi 365  juhti Brasiiliast, Venemaalt, Indiast, Hiinast ning teistest arenevatest riikidest. Just need maad on Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) raporti kohaselt maailma majanduskriisist välja juhtinud ning veavad selle aasta majanduskasvu. IMFi hinnangul ulatub arenevate turgude majanduskasv tänavu 6,5 protsendini. Seda on rohkem kui kaks korda enam kui arenenud turgude kasvuks prognoositav 2,5 protsenti .

«See peegeldab majandusliku võimsuse ja mõjukuse muutusi,» tõdes Nomura globaalse investeerimispanganduse asejuht William Vereker.

Arenevate ehk nn BRIC riikidega seotud ülevõtmiste maht kasvas eelmisel aastal ligi 80 protsenti, moodustades üleilmsest 2,23 triljoni dollari mahus tehingutest 22 protsenti.

BRIC riikidest pärit ülevõtjate tehingute maht ulatus mullu 402 miljardi dollarini. Seda on aasta varasemaga võrreldes 74 protsenti rohkem. Viie aasta taguse ajaga võrreldes on hüpe aga lausa neljakordne.

«Me näeme suurt muutust,» lausus maailma teise suurema personaliotsingufirma Manpower juhatuse esimees Jeff Joerres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles