Eesti elanike kindlustunne on üle pika aja jälle positiivne

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiendik elanikest usub oma pere majandusliku olukorra paranemist järgneva 12 kuu jooksul.
Viiendik elanikest usub oma pere majandusliku olukorra paranemist järgneva 12 kuu jooksul. Foto: SCANPIX

Eesti konjunktuuriinstituudi andmetel oli tarbijate kindlustunde indikaator esimest korda pärast 2007. aasta augustit, mil Eestis hakkas ilmnema kinnisvaraturu kriis, positiivne – pluss üks.


Võrreldes 2010. a detsembriga paranes kindlustunne seitsme punkti võrra. Neljast tarbija kindlustunde indikaatori komponendist paranesid jaanuaris kõik komponendid – nii oma pere majandusolukorra ja säästuvõime kui ka Eesti majandusolukorra ja tööturu arengu prognoosid.

Jaanuaris lootis Eesti majandusolukorra paranemist järgneva 12 kuu jooksul 44 protsenti küsitletutest, sama olukorra püsimist veerand, olukorra halvenemist prognoosis viiendik vastanutest.

Võrreldes detsembriga paranesid ka ootused oma pere majandusolukorra muutuste suhtes järgneva 12 kuu jooksul kuue punkti võrra. Viiendik küsitletutest uskus olukorra paranemist, 43 protsenti samaks jäämist ja samuti viiendik küsitletutest prognoosis pere majandusolukorra edasist halvenemist.

Elanike hinnangul jätkub 2011. aasta jooksul töötuse vähenemine ja võrreldes detsembriga jätkub olukorra paranemine.

Inflatsiooniootused püsivad kõrged, suurenenud on perede hulk, kes planeerivad järgneva aasta jooksul säästmist, püsikaupade ostuprognoos on endiselt väga tagasihoidlik.

Tarbijabaromeetri küsitlus toimus ajal, kui Eestis oli esimest nädalat kasutusel euro. Võib oletada, et tarbijate positiivsemate hinnangute ja suurema kindlustunde põhjuseks on osade elanike rahareformi eelsete hirmude kadumine ja rahulolu Eesti eduka eurole üleminekuga.

2011. alguskuul Euroopa Liidu ja euroala tarbijate kindlustunde koondnäitajad natuke halvenesid. Nii oli Euroopa Liidu indikaator jaanuaris –12,1 ja see on 0,7 punkti halvem kui detsembris, euroala tarbijate kindlustunde indikaator oli –11,4 ja see on 0,4 punkti halvem kui detsembris.

Tarbijate kindlustunde indikaator koondab tarbijate prognoosi järgnevaks 12 kuuks riigi majandusolukorrale, oma pere majandusolukorrale, tööturule ja säästudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles