Hüvasti, Briti ülikoolid: Brexit võib Suurbritannia jaoks tähendada Erasmuse programmi lõppu (1)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JUSTIN TALLIS/AFP

Erasmuse tegevdirektor Ühendkuningriigis ütleb, et programmi tulevikku ei saa enam pärast 2017. aastat garanteerida.

23. juunil peetud rahvahääletuse tõttu, kus valijad otsustasid Euroopa Liidust (EL) lahkuda, võib Suurbritannia seista silmitsi tõsiasjaga, et brittidele jäävad edaspidi Euroopa ülikoolide uksed suletuks. Seda vähemasti populaarseks osutunud Erasmuse üliõpilasvahetusprogrammi kaudu, kirjutab The Guardian.

Erasmusega on võimalik Briti tudengitel õppida kuni ühe aasta vältel Euroopa ülikoolides ning teiste ELi liikmesmaade üliõpilased saavad tulla samamoodi Suurbritanniasse õppima. Ruth Sinclair-Jonesi sõnul ootab pärast Brexitit nüüd ees ebakindlus. «Neid, kes on juba praegu programmi raames õppimas või plaanivad seda teha järgmisel aastal, ei peaks Brexit mõjutama, ent pikas perspektiivis on olukord ebaselge. Me jätkame oma plaanidega aastani 2017, aga pärast seda peame ootama,» ütles Erasmuse Briti tegevdirektor Jones.

Ebakindlus saabub ajal, mil Briti üliõpilaste huvi Euroopas õppimise vastu on märkimisväärselt kasvanud. «2007. aastal saime 7500 avaldust Euroopas õppimiseks, 2013. aastaks oli see arv tõusnud 15 000 peale,» ütles Jones.

Erasmuse programmis osalevad ka riigid, mis ELi ei kuulu. Näiteks saavad ELi tudengid õppida Norras ning norrakad on oodatud ka Euroopa ülikoolides, ent Norra on samas riik, mis osaleb ELi siseturul, olles aktsepteerinud selle vaieldamatut eeldust – inimeste vaba liikumist. Siiani pole kindel, mis ulatuses ja kas üldse Ühendkuningriik sedasama ELi põhivabadust rakendama hakkab. Kui riik otsustab inimeste vaba liikumise põhimõtet oluliselt piirata, ootab neid tõenäoliselt Šveitsi saatus, kes pärast samalaadset otsust Erasmuse programmist välja visati.

Walesis asuv Aberystwythi ülikool, mis on praeguseks üks rahvusvahelisemaid õppeasutusi kogu riigis, on juba Brexiti mõju tunda saanud. Ülikooli teatel võttis kümnendik Erasmuse huvilistest päev pärast referendumit oma taotlused tagasi. Kokku on tänaseks ülikool kaotanud üle saja potentsiaalse välistudengi.

Kui Suurbritannia peaks olema sunnitud Erasmusest lahkuma, ilmneks üsna pea ka negatiivne majanduslik mõju. Briti ülikoolides õpib praegu 120 000 üliõpilast ELi riikidest. Neist üle 27 000 õpib Erasmuse raames, mis tähendab, et nende õppemaksude eest hoolitseb EL. Erasmuse kadumisel on see raha läinud, mis paneb ülikoolide eelarved surve alla. Peale selle kulutavad Euroopast saabuvad tudengid Ühendkuningriigis hinnanguliselt poolteist miljardit naela (1,78 miljardit eurot) aastas väljaminekutele nagu üür või toit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles