Reisimine soodustab internetikasutajate ohtlikku käitumist

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Merily Smidt

Kaspersky Labi tehtud uuring näitas, et internetikasutajad seavad välismaal viibides end ja oma andmeid ohtu, kuna pole reisides piisavalt valvsad.

Riskikäitumine algab alkoholitarbimisest ja jõuab ebaturvaliste WiFi võrkude kasutamise või oma seadmete võõraste kätte usaldamiseni. Reisijate harjumuste ja käitumise uuringu pea pooled vastajad tunnistasid, et muretsevad puhkusereiside ajal seadmete turvalise ühendamise üle vähem kui ärireiside ajal.

Uuringus osales 11 850 inimest kogu maailmast. Nende vastuste põhjal jõuti järelduseni, et kasutajad seavad end suuremasse ohtu katsete tõttu iga hinnaga internetiga ühendust saada, aga ka riskikäitumise ja lohaka suhtumise tõttu andmekaitsesse.

Uuring näitab, et paljud kasutajad ei käsitse välismaal viibides oma internetti ühendatud seadmeid piisavalt hoolikalt. Veerand kasutajatest jätsid seadmeid järelevalveta (lauda või konverentsisaali) ja iga viies jättis oma seadmeid portjee kätte hotelli. Fotografeerimine soodustab samuti riskikäitumist – viiendik vastajatest (kellest iga neljas oli noorem kui 25-aastane) andsid nutitelefone võõraste kätte, et neist pilte tehtaks.

Puhkusel vabam

Uuringu tulemused näitasid, et nn «puhkuserežiimis» muutub meie käitumine vabamaks ja lausa riskantseks. Mitmed vastajad märkisid, et välismaal suhtlevad nad võõrastega vabamalt ja neid kaasatakse sexting’usse (erootilise sisuga sõnumite saatmisesse). Samuti näitavad tulemused, et välismaal tarvitavad inimesed 15 protsenti tavalisest rohkem alkoholi.

Paljud kasutajad ei pööra tähelepanu ühenduse kvaliteedile ega jälgi seda, kes võib neid välismaal «pealt kuulata». Enamik kasutavad kaitsmata WiFi ühendusi kohtades, kus see võimalik on: lennujaamade terminalides, hotellides ja kohvikutes. Paljude kasutajate jaoks oli see käitumine juba harjumuspärane – pea kolmandik vastajatest kasutavad avalikke traadita interneti võrke sagedamini välismaal kui kodus ning viiendik ei rakenda seejuures mingeid turvameetmeid.

Kolmandik vastajatest tunnistasid, et külastasid konfidentsiaalse sisuga saite, kasutades välismaist WiFi ühendust ja isiklikke seadmeid. Lisaks kasutavad peaaegu pooled välismaal viibides internetipangandust ja teevad oste internetis. Hirmuäratavalt palju vastajaid, lausa kolmandik, teevad avalikes kohtades konfidentsiaalseid telefonikõnesid, selgitades, et turvalisus on tagatud sellega, et keelebarjäär ei anna võimalust nende kõnesid pealt kuulata.

Sääraselt käitujad küll õigustavad end, ent kasutajad, kes on langenud välismaal küberrünnakute ohvriks, ei mõista, kuidas ja miks see juhtus.

«Soov puhkuse ajal aeg maha võtta on loomulik, aga liiga sageli kaotame ettevaatlikkuse ning terve mõistus puhkab võrkkiiges ajal, kui ühendame oma seadmed internetti. Kas on vaja internetti ühenduda ja pildid üles laadida? Aga muidugi! Ent me soovitame kasutajatel rakendada välismaal viibides täiendavaid turvameetmeid. Olge kübervalvsad ja kasutage lisameetmeid oma andmete kaitsmiseks,» kommenteeris teemat Kaspersky Labi eratarbijatele suunatud toodete osakonna juhataja Elena Kharchenko.

Kodust kaugel viibides peaksid internetikasutajad rakendama lisameetmeid ja turvalahendusi ning kasutama reisimise ajal VPN ühendust. Lisateavet ja nõuandeid andmekaitse kohta saate siit.

Kaspersky Labist

Kaspersky Lab on üks kõige kiiremini kasvavaid küberjulgeoleku valdkonnas tegutsevaid firmasid maailmas ning suurim sellealane erafirma. Firma on arvatud maailma nelja parima ettevõtte hulka, kes tarnivad julgeolekualaseid lahendusi lõppkasutajatele (IDC, 2014).

1997. aastast alates on Kaspersky Lab olnud uuendaja küberjulgeoleku valdkonnas ning tarninud efektiivseid elektroonilisi digitaalseid julgeolekulahendusi ja intellektuaalseid süsteeme kaitseks ohtude eest suurtele, keskmistele ja väikestele firmadele, samuti eratarbijatele. Kaspersky Lab on rahvusvaheline firma, mis tegutseb ligi 200 riigis (sealhulgas ka territoriaalse staatusega) üle kogu maailma, pakkudes kaitset rohkem kui 400 miljonile kasutajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles