USA Euroopale: kindlustage Kreeka

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jack Lew
Jack Lew Foto: AFP/SCANPIX

USA rahandusminister Jack Lew leiab, et tormilise olukorra tõttu Türgis on varasemast veelgi tähtsam lahendada naabruses asuva Kreeka eelarvemured ning sepistada Ateenast piirkondliku stabiilsuse ankur.

Intervjuus Financial Timesile kasutas Lew Türgi sündmusi rõhutamaks Obama administratsiooni ammust argumenti, et Kreeka kreeditorid peaksid lubama abilaenud restruktureerida ja aitama sealse majanduse kindlamale alusele.

«Ma loodaksin, et [need äsjased regionaalsed raputused] muudavad laenuleevenduse kõneluste kliimat, lihtsalt seetõttu, et see on iseenesest üks õige asi, ning nüüd mil Kreeka on geopoliitiliselt tähtsal positsioonil on paras aeg kindlustada nende eelarvelist tulevikku,» sõnastas Lew oma nõuande.

Lew rõhutas Kreeka võtmerolli Süüriast, Iraagist ja mujalt Euroopasse tulvavate migrantide transiitpunktina juba enne Türgi riigipöördekatset, mistõttu oli riik juba niigi geopoliitiliselt kaalukas.

«Te peate panema aluse tugevale Kreekale,» ütles Lew Euroopale ja pöördus seejärel konkreetselt kreeklaste poole, kes peaksid võlgade restruktureerimise programmiga paralleelselt näitama üles rohkem proaktiivsust reformide rakendamisel.

Samal ajal seisab Saksamaa kui juhtiv võlausaldaja vankumatult vastu Kreeka laenukoorma leevendamisele, mis võiks päädida summade korstnassekirjutamisega kreeditoride kahjuks.

Rahvusvaheline Valuutafond hoiatab aga juba pikemat aega, et ilma olulise laenuleevenduseta Kreekale nemad üheski abipaketis enam kaasa lüüa ei saa.

Oma intervjuus andis Lew mõista, et tal on hea meel olla fondiga laias laastus ühel meelel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles