Nisuturul valitseb Venemaa (5)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisu
Nisu Foto: ERIK PROZES/

Venemaa on tõuganud USA maailma juhtiva nisueksportija troonilt ning võitnud ülekaalukalt käimasoleva hooaja kaks esimest hanget tarneteks Egiptusele, kes ostab tohutus koguses nisu, et pakkuda kodanikele odavat leiba.

Nagu kirjutab Bloomberg, pole maaklerid isegi vaevunud pakkuma nisu Euroopast, kus kvaliteet võib olla kannatanud tänavuste tulvade tõttu.Venemaa eeliseks on seejuures odavad hinnad.

Nõrk rubla, täiuslik ilm ning investeeringute kasv on põllumajanduse Venemaal käima tõmmanud ning sealsed põllumehed on vuhisenud mööda nisuturgu enam kui viis aastakümmet valitsenud Ameerika kolleegidest.

«Kuna Prantsuse saagid viibivad, et viitsi maaklerid praegu prantslaste nisu suunas vaadatagi,» ütles Minnesota futuuride ja optsioonidega kaupleja INTL FCStone’i maakler Matt Ammermann. «Mustal merel on lihtsalt nii palju müüa praegu ning kvaliteet on osutunud paremaks, kui oodati.»

USA põllumajandusministeeriumi andmetel ekspordib Venemaa juulis alanud hooajal rekordilised 25,5 miljonit tonni nisu ning juhib seega juba teist aastat maailma edetabelit.

Globaalsest turuosast haarab Venemaa tänavu ligikaudu 16 protsenti, näitavad Ukraina firma UkrAgroConsulti andmed. Mullu oli venelaste osakaal 14,4 protsenti.

«Venemaa positsioon nisuturul on muutumas, kuna Vene põllumehed on saanud suurt kasumit läinud aasta saakidelt, mille nad on kasutanud investeeringuteks parematesse sisenditesse ja tehnoloogiasse,» ütles UkrAgroConsulti peadirektor Sergei Feofilov. «Lisaks sellele on ilm olnud peaaegu ideaalne.»

Saagi küllus Musta mere regioonis kindlustavad Venemaale, Ukrainale ja Kasahstanile liidrirolli suurtellijate varustajatena Lähis-Idas ja Põhja Aafrikas järgmiseks viieks aastaks, kirjutas hiljuti BMI Research.

«Me oleme optimistlikud Venemaa nisutoodangu suhtes kuni aastani 2020 ning rubla jääb nõrgaks kogu selle perioodi vältel,» ütles BMI analüütik Alexandre Andrey. «Seega on Venemaa parimal positsioonil konkureerimaks koguste ja hinna osas Prantsusmaa, Rumeenia ja Ukrainaga.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles