Saksa vasakpartei kaebas ELi-Kanada kaubandusleppe kohtusse

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTIPi ja CETA vastane plakat Saksamaal Hannoveris tänavu aprillis toimunud meeleavaldusel.
TTIPi ja CETA vastane plakat Saksamaal Hannoveris tänavu aprillis toimunud meeleavaldusel. Foto: Reuters/ScanPix

Reedel edastas Saksamaa vasakpoolne partei Die Linke riigi põhiseaduskohtusse hagi Euroopa Liidu (EL) ja Kanada vabakaubandusleppe (CETA) vastu.

«CETA kõneluste tulemus on suure tõenäosusega põhiseadusvastane, sest rikub demokraatia, õigus- ning sotsiaalriigi põhimõtteid,» ütles Die Linke parlamendifraktsiooni aseesimees Klaus Ernst. Partei sõnul sai kohtuasi algatatud, sest nende hinnangul on Saksamaa valitsus rohkem huvitatud rahvusvaheliste kontsernide kui Saksa kodanike eest seismisest.

Samuti olevat CETA partei arvates vastuolus ELi õigusega. «Rohkem demokraatia lammutamist ei saa me endale lubada,» ütles Ernst pressiteate vahendusel.

Vabakaubandusleppe läbirääkimised Kanada ja Eli vahel algasid juba 2009. aastal ning jõudsid lõpule 2014. aasta augustis. Leppe peavad heaks kiitma ELi nõukogu, Euroopa Parlament ning ELi liikmesriigid. See protsess on aga hiljuti takerdunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles