EL rahastab Balticconnectori ehitust üle 200 miljoni euroga (1)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitoru. Foto on illustratiivne.
Gaasitoru. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Komisjon teatas täna, et Euroopa Liidu (EL) liikmesriikide tasandil on otsustatud rahastada Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector ehitamist 187,5 miljoni euroga.

Lisaks sellele sai rahastuse ka Eesti ja Läti vahelise gaasiühenduse tugevdamine, millele eraldatakse 18,6 miljonit eurot.

Kokku otsustati täna energiataristuprojekte ELi liikmesmaades finantseerida 263 miljoni euro eest, millest lõviosa ongi mõeldud gaasiühenduse väljaehitamisele Läänemere regioonis. Balticconnectori ja Eesti-Läti gaasiühenduse tugevdamise eelarve on kokku eeldatavalt 300 miljonit eurot, seega kaasrahastab EL tänase otsusega projekte 206 miljoni euro ulatuses.

Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector arendajad Elering ja Baltic Connector Oy esitasid tänavu 27. aprillil Euroopa Komisjonile taotluse ühenduse ehitamisele kaasrahastuse saamiseks Euroopa ühendamise rahastust (CEF), mis on projekti arendajatele eelduseks lõpliku investeerimisotsuse tegemisel.

Balticconnector koosneb 81 km merealusest gaasi ülekandetorust, 22 km pikkusest Soome maismaal paiknevast gaasi ülekandetorust ning 47 km pikkusest Eesti maismaal paiknevast gaasi ülekandetorust koos gaasivoogusid võimaldavate kompressorjaamadega mõlemal pool Soome lahte. Balticconnector võimaldab Eesti ja Soome ülekandevõrkude vahelisi gaasivoogusid kuni 7,2 miljonit kuupmeetrit ööpäevas.

Balticconnectori maksumuseks on kavandatud 250 miljonit eurot, millest Eesti osa maksumus oleks 130 miljonit eurot. Eesti-Läti vahelise ühenduse tugevdamine läheb maksma 35 miljonit eurot. Ehituskulud on kavas jaotada Eesti ja Soome vahel vastavalt investeeringute geograafilisele paiknemisele.

Elering ja Soome riigile kuuluv Baltic Connector Oy taotlesid Euroopa Komisjonilt gaasiühenduse rahastamist 75 protsendi ulatuses projekti 250 miljoni euro suurusest maksumusest. Varem on Euroopa Komisjon eraldanud Balticconnectori uuringuteks 5,4 miljonit eurot.

Eesti ja Soome maagaasi ülekandevõrke ühendav Balticconnector valmib kava kohaselt 2019. aastal. Ühendus on eelduseks ühtse Soome-Balti gaasituru loomisele ja gaasi varustuskindluse tõstmisele regioonis. Samal ajal Balticconnectori valmimisega tugevdatakse Eesti ja Läti vahelist gaasiühendust, mis võimaldab Balticconnectori kogumahu täielikku rakendamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles