Büroo: ärikinnisvara puhul muutub üürimine üha levinumaks

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürile andmise teade.
Üürile andmise teade. Foto: Peeter Langovits

Eestis on  järjest rohkem näha olulist  trendimuutust - omanike turust on saamas üüriturg. Üürnikud on rohkem teadlikud turu olukorrast ning julgevad järjest enam nõuda ja ka üürihindade läbirääkimistes ollakse enesekindlamad, leidis ärikinnisvara büroo Colliers International Advisors partner Margus Tinno.

«Kui ajalooliselt on olnud kaubanduskeskuste omanike ukse taga järjekord ja vahendajaid ei vajatud, on pidev arendustegevus ja turu küllastumine viinud soovitavate üürnike ja kaubamärkide defitsiidini ning järjest rohkem on põhjendatud kasutada vahendaja teenuseid.  Võib öelda, et turg on üürituru poole kaldumas ka kaubanduspindade sektoris, eriti väiksemate kohalike kaubanduskeskuste puhul,» kommenteeris Tinno pressiteates. 

Tendentsi on siiski eelkõige näha büroopindade ja kaubanduspindade turul. Kuigi 2017–2018 aastal tuleb turule üle 100 000 m2 uusi büroopindu,  siis tundub, et hetkel võtavad turul olijad olukorda endiselt üsna rahulikult, kuigi ebakindlus lähima 2-3  aasta perspektiivis ja kasvav pakkumine sunnib neid üürihindade ja -tingimuste osas olema palju paindlikum kui mõned aastad tagasi.

Tööstuspindade turul on vajaka keskklassi lao- ja tootmishoonetest, mille üürihind jääb 3–3,5 EUR/m2/kuu piiresse. Ent talle tundub, et ettevõtted on viimastel aastatel kogunud piisavalt omakapitali, mille tulemusena otsivad spetsiifilisema tegevusega tööstusettevõtted, kellel on keeruline turult sobivaid rendilahendusi leida, võimalusi maa omandamiseks ja oma nõudmistele vastavate hoonete ehitamiseks.

Investeerimisturul otsib kapital jätkuvalt häid investeeringuid, mida aga on üha raskem leida. Müüjate ja ostjate nägemuste erinevuse taustal on mõjuriks ka müüjate poolt saadava raha reinvesteerimise võimaluse piiratus – teatud nokk-kinni-saba-lahti olukord.

«Üsna suur hulk osapooli eelistab saavutada turuväliseid kokkuleppeid, et vältida konkurentsi ja teatud tingimustes isegi ülepakkumist. Kuna vaba raha on kogunenud ning finantseerimistingimused väga soodsad, siis otsivad nüüd ka väiksemad investorid hinna mõttes veidi suuremat kinnisvara, mis näitab kasvavat konkurentsi 5-10 miljoni euro sektoris ja seda, et keskmine tehinguhind võib 2016. aastal veidi tõusta,» sõnas Tinno.

Kuna tootlused on viimastel aastatel märkimisväärselt alanenud, arvestavad mitmed professionaalsed investorid hetkel juba asjaoluga, et keskmises ajaperspektiivis tootlused pigem tõusevad ja kinnisvara enam algse tulumääraga ei müü. Põhitähelepanu läheb jätkusuutlikule puhasüüri voo tõstmisele ning hoiuperioodid on selgelt pikenemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles