Ametnik Oleg Ossinovskiga seotud kohtuasjast: süüdistuse vähendamise eest pakuti miljon

LETA/BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti Raudtee eksjuht Uģis Magonise vastu esitatud süüdistusega on seotud ka Oleg Ossinovski.
Läti Raudtee eksjuht Uģis Magonise vastu esitatud süüdistusega on seotud ka Oleg Ossinovski. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) kriminaaljälituse osakonna vallandatud juhi Juris Jurašsi sõnul pakuti talle seoses Läti Raudtee altkäemaksuasjaga miljon eurot, et ta vähendaks raudtee eksjuht Uģis Magonise vastu esitatud süüdistust, millega on seotud ka Oleg Ossinovski.

Jurašsi sõnul pakuti talle miljon eurot, et ta vähendaks Läti raudtee (LDZ) endise juhi Magonise vastu altkäemaksu võtmise tõttu esitatud süüdistuse ümber süüdistuseks mõjuvõimuga kauplemises, mille eest oleks võimalik karistus oluliselt väiksem.

Ametnik andis altkäemaksu pakkumisest teada KNAB-i juhile Jaroslavs Streļčenoksile, kuid ametlikku uurimist ei järgnenud, rääkis Jurašs intervjuus ajakirjale Ir. «On keeruline öelda, kas altkäemaksu pakkuja on võimalik ka kätte saada, kuid seda informatsiooni oleks saanud ja pidanud kontrollima,» märkis Jurašs.

Ta lisas, et vestlustes KNAB-i juhtidega jäi talle mulje, et kedagi ei huvitanud, et talle altkäemaksu pakuti. See ei ole olnud esimene kord, kui Jurašsile on altkäemaksu pakutud, kuid eelnevatel kordadel on pakkujad kinni peetud ja ka süüdi mõistetud.

Kuna Streļčenoks on puhkusel, ei õnnestunud ajakirjal Ir temalt Jurašsi väidetele kommentaari saada.

Streļčenoks otustas teisipäeval vallandada alates 15. augustist pikaajalise KNAB-i kriminaaljälituse osakonna juhi Juris Jurašsi. Pärast KNAB-i ümberstruktureerimist ei vasta Jurašsi kutsekvalifikatsioon ega ka kogemused mistahes uue või vaba ametikoha nõuetele, seisis käskkirjas.

Alates 2003. aastast büroos töötanud ning 2005. aastast kriminaaljälituse osakonda juhtinud Jurašs on olnud üks suuremaid Streļčenoksi kriitikuid. Jurašs ütles LETA-le, et plaanib vallandamise kohtus vaidlustada.

Streļčenoks allkirjastas 8. juulil käskkirja, mis karistaks distsiplinaarkorras tema asetäitjat Juta Strīķet, kes peaks selle alusel ametist lahkuma väidetavate töölt puudumiste eest möödunud aasta lõpus ja käesoleva aasta alguses. See on neljas kord, kui Streļčenoks üritab viimase kahe aasta jooksul Strikest lahti saada. Varasemalt on Strike alati saavutanud tööle ennistamise, viimati läbi kohtuotsuse.

Läti raudtee korruptsiooniasjas pidasid Läti ametivõimud möödunud aasta suvel kinni Läti raudtee endise juhi Uģis Magonise, kelle vastu on nüüdseks esitatud süüdistus 500 000 euro suuruse altkäemaksu vastuvõtmise eest.

Altkäemaksu andmises on süüdistuse saanud suure tõenäosusega Eesti ettevõtja Oleg Ossinovski, kes soovis selle eest, et Läti raudtee tütarfirma LDz Ritosa Sastava Serviss ostaks tema ettevõtte Skinest käest mitme miljoni euro eest neli vana vedurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles