Eesti disainerid üllatavad uute ukselinkidega

Liina Kanarbik
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disainer Aap Piho sõnul saab kätte haarates hästi aru, kui käepärased need mõlemad ukselingid on.
Disainer Aap Piho sõnul saab kätte haarates hästi aru, kui käepärased need mõlemad ukselingid on. Foto: Erakogu

Kodumaise disaini austajatel on põhjust rõõmustada - lukufirma Valnese valikusse on jõudnud neli uut Eesti disainerite poolt kavandatud ukselinki. Kahe autoriks on tunnustatud tootedisainer Aap Piho ja teised kaks on kavandanud disainibüroo Ten Twelve.

Lukufirma Valnes nõukogu esimehe Alvar Veersalu sõnul pole tegu küll esimeste Eestis disainitud ukselinkidega, kuid viimastel aastakümnetel on Eesti autorite loomingut lukustuse valdkonnas müügile jõudnud kahetsusväärselt vähe. «Nende uute disainlinkidega püüame seda puudujääki parandada,» nentis Veersalu.

Kahe lingi autori Aap Piho sõnul oli linkide disainimine talle põnev väljakutse. «Minu jaoks oli oluline, et disain oleks elegantne ja tootel oleks nii vormi kui dünaamikat,» lisas ta. Veersalu sõnul läks linkide tootearendus maksma ligi 10 000 eurot ning saadi ka EAS-i poolset disainijuhtimise toetust.

Aivar Veersalu selgitab, et lingi hind sõltub pinnakattest ja sellest, kas lingi rosetil on näha kruvid või mitte. «Siseustele mõeldud linkide hinnad jäävad alla 20 euro, välisustele mõeldud linkide hind on aga 25 euro kandis,» tutvustas Veersalu hindasid. Kõige soodsam ukselink maksab üheksa eurot.

AS Valnes on aastal 1993 asutatud lukustus- ja turvatoodete tootmise ja müügiga tegelev ettevõte. Valnes grupi ettevõtetes töötab 35 inimest ja käive aastal 2015 oli 5 miljonit eurot, kasvades aastaga 1 miljon eurot. 2015 aastal olid Valnese toodetega teostatud suuremad objektid Eesti Rahva Muuseum, Tartu Kliinikum ja Riigiarhiiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles