Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

E621 ehk naatriumglutamaat – levinud lisaaine toidutööstuses

Иллюстративное фото FOTO: Food-Info

Naatriumglutamaat ehk E621 on toiduainetööstuses keedusoola järel kõige levinum lisaaine.

«Naatriumglutamaat on maitsetugevdaja ja isutekitaja,» ütles toitumisteadlane Mai Maser Õhtulehele. «Naatriumglutamaat tekitab liha maitse ka neis roogades, kus liha on vähe või pole seda üldse.»

Glutamaate pannakse väga paljudesse toiduainetesse: lihatoodetesse, konservidesse, soolastesse küpsetistesse, pakisuppidesse, puljongikuubikutesse, maitseainesegudesse, kartulikrõpsudesse, soolastesse kastmetesse ja isegi aroomisoolasse.

«Ükski Eesti lihatootja ei sega sinkide-vorstide maitseainesegusid ise kokku, neid tellitakse Saksamaalt ja Soomest ning naatriumglutamaat on neisse alati juba lisatud,» märkis oma kommentaaris ka lihatööstuse Palmeos tehnoloog Ellen Panasjuk.

Toimetus ootab lugejate küsimusi
Saada
Tagasi üles
Back