Obama majandusnõunik: kodanikupalk ainult suurendaks ebavõrdsust (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panter Media/Scanpix

USa presidendi Barack Obama majandusnõunike nõukogu esimees Jason Furman väitis eelmisel nädalal New Yorgi ülikoolis esinedes, et kodanikupalga kehtestamine ainult suurendaks inimeste sissetulekute ebavõrdsust, kirjutab Wall Street Journal.

«Me ei tohiks edendada poliitikat, mille eeldusena tuleb loobuda võimalusest, et töötajad jäävad tööle rakendatuks,» ütles ta.

Universaalse põhisissetuleku kontseptsioon on viimastel aastatel saanud mitmete Euroopa ja USA tippmajandusteadlaste seas populaarseks. Selle kehtestamine tähendaks, et kõik teatud vanuses kodanikud saaks riigilt minimaalse kuusissetuleku, olenemata sellest, kas nad töötavad või kui suured on nende muud sissetulekud. Selle eesmärgiks on tagada inimväärne elu kõigile inimestele, hoolimata sellest, kas nad suudavad tehnoloogiaarengu ja tööjõuturumuudatustega sammu pidada.

«Universaalne põhisissetulek annaks kõige kehvemas seisus olevatele inimestele võimaluse jõuda keskklassi, kui nad on nõus selle nimel pingutama,» kirjeldas kontseptsiooni tugevusi ettevõtlusinstituudi American Enterprise Institute teadlane Charles Murray eelmisel kuul Wall Street Journalis ilmunud kolumnis.

«See ütleks inimestele, kellel ei ole varem olnud mingit põhjust seda uskuda: «Sinu tulevik on sinu enda kätes.» Ja see oleks tõsi.»

Hiljuti jõudis kodanikupalga algatus ka Šveitsis referendumile, kus see hääletati selgelt maha.

Ka USAs on poliitikakujundajad skeptilised. Furman oma eelmise nädala kõnes universaalset põhipalka ei toetanud.

«Meie eesmärgiks peaks kõigepealt olema oskuste treenimine, koolitused ning tööotsingutel abi pakkumine, et kindlustada seda, et inimestel on tööjõuturule ligipääs. See on palju otsesem lahendus tehnoloogiaarengu ja tehisintellekti loodud tööjõuprobleemide jaoks kui kodanikupalk,» ütles ta.

Furmani sõnul kodanikupalk ainult suurendaks  inimeste sissetulekute ebavõrdsust, mis on juba praegu USAs suur probleem. Selle asemel tuleks olemasolevas maksusüsteemis viia läbi reforme, mis muudaks seda progressiivsemaks.

«Kui me asendame osa sellest süsteemist või kogu selle süsteemi universaalse kodanikupalgaga, mis jõuaks kõigi ameeriklasteni olenemata nende sissetulekust, tähendaks see, et sissetulekute ebavõrdsus suureneks, mitte ei väheneks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles