Blair nägi Iraagi invasioonis uue maailmakorra akent (4)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president George W. Bush ja Briti peaminister Tony Blair 2002. aastal Bushi rantšos Texases Iraagi küsimust kaalumas.
USA president George W. Bush ja Briti peaminister Tony Blair 2002. aastal Bushi rantšos Texases Iraagi küsimust kaalumas. Foto: AFP

Nähtuvalt John Chilcoti raportist kirjutas Briti peaminister Tony Blair 26. märtsil 2003 ehk nädal pärast invasiooni algust Iraaki USA presidendile George W. Bushile, et antud sõja «fundamentaalne eesmärk» peaks olema uue «maailmakorra» loomine. 

Nagu vahendab Mirror, tunnistas Blair, et eeldatavate massihävitusrelvade olemasolu Iraagis on vaid «esialgne (ingl. k. immediate) õigustus» sõjale, kuid et «tõeline auhind» on Saddam Husseini kukutamine. 

Blair kirjutas: «See on hetk, mil on võimalik defineerida prioriteedid tulevase põlvkonna tarvis – tõeline külma sõja järgne maailmakord.»

«Meie ambitsioon on suur – konstrueerida globaalne agenda, mille ümber me saame ühendada maailma, selle asemel, et jagada see rivaalitsevateks võimukeskusteks,» jätkas Blair.

Endise Briti valitsusjuhi väitel oli ülimaks sihiks «levitada meie väärtusi» nagu «vabadust, demokraatiat, sallivust ja õigusriiki.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles