TAN vaagis Eesti ja Soome strateegilisi koostöö võimalusi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Tänasel teadus- ja arendusnõukogu (TAN) istungil arutati Eesti ja Soome strateegilise koostöö võimalusi.

Peaminister Andrus Ansipi järgi tuleks suuremat tähelepanu pöörata eelkõige energeetika valdkonnale, ettevõtluskeskkonna edendamisele ja innovatsioonile ning koostööle kultuuri- ja hariduse alal. Lisaks kahe riigi koostööle oli päevakorras neli teemat.

Eesti ja Soome koostöö arutelu aluseks oli 2008. aastal valminud «Tarkade meeste» raport, mille Eesti-poolseks koostajaks oli Gunnar Okk.

TAN-i istungil arutati neid raportis sisalduvaid ettepanekuid, mille elluviimisega peaks Vabariigi Valitsus edasi tegelema. Kokku sisaldab raport 55 ettepanekut, millest äramärkimist leidis kolm valdkonda. 

Prioriteetse koostööettepanekuna hariduse vallas tõsteti esile Eesti ja Soome ühisülikooli Cross Gulf University – Üle Lahe Ülikooli algatamist. Ühisülikooli tegevuse esimesel etapil keskenduks koostöö doktoriõppe korraldamisele. Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas rõhutas ühiste haridusuuringute läbiviimise olulisust.

Energeetikalal toodi esile tarkade meeste ettepanek viia läbi Eesti ja Soome ühine energiaturvalisuse uuring, mis selgitaks välja mõlema maa elektrivarustuse tehnilised ja poliitilised riskid.

Ettevõtluskeskkonna parendamise ettepanekutest on oluline edasi minna näiteks Eesti ja Soome ärikeeldude vastastikuse tunnustamisega, mis aitaks tõkestada majanduskuritegusid mõlemal maal. Samuti leidsid äramärkimist ettepanekud, mis olid seotud IT ja e-teenuste alase koostöö arendamisega.

Teise teemana kuulas TAN ära ülevaate Euroopa neutronkiirguse allika rajamisest (European Spallation Source) ning toetas selle loomist Rootsi Kuningriigis Lundis. Tegemist on soojuslike neutronite allika uurimisotstarbelise teaduse infrastruktuuri rajamisega, mille kogumaksumus ulatub 1,4 miljardi euroni.

Kolmandaks andis haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ülevaate teadus- ja arendusasutuste baasfinantseerimise korra muudatusettepanekute kohta. TAN kiitis heaks baasfinantseerimise määruse muudatused, millega täpsustatakse teadus- ja arendusasutuste finantseerimisel arvestatavaid alusandmeid.

Muudatuste mõjul kiireneb baasfinantseerimise alusandmete töötlus ja ühtlustub Eesti Teadusinfosüsteemi kasutamine alusandmete allikana.

Samuti toetas TAN teadus- ja arendustegevuse evalveerimise tingimuste ja korra muutmist ning haridus- ja teadusministeerium esitab vastava määruse muutmise eelnõu valitsuse istungile.

Olulisemad muudatused puudutavad doktoriõpet, teadus- ja arendusasutuse eneseanalüüsi aruannet ja evalveerimiskomisjoni töö kokkuvõtet. Eneseanalüüsi aruande koostamine ja esitamine lihtsustub, sest seda tehakse edaspidi läbi Eesti Teadusinfosüsteemi (ETIS) elektrooniliselt.

Samuti kuulas TAN ära ülevaate Eesti majanduskasvu ja tööhõive kava 2008-2011 peamistest eesmärkidest. Arutelu eesmärgiks oli saada tagasisidet eesmärkide ja meetmete kohasuse kohta ning soovitusi nende edasiarendamiseks ja täiendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles