USA börsifirmade aruanded on muutunud arutult mahukaks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA börs.
USA börs. Foto: Panther Media/Scanpix

Keegi peale pühendunud professionaalide ei suuda enam läbi närida suurfirmade finantsaruannetest - need on keerulised, kantseliitlikud ja pikad nagu Tolstoi romaanid, kritiseerivad Whartoni raamatupidamisprofessor Wayne Guay ja doktorant Delphine Samuels USAs kehtivaid nõudeid.

«See on päris paks, nagu näete - sobib pigem ukse ette panekuks, kui informatiivseks dokumendiks,» kirjeldab Wayne Guay, vahendab Äripäeva juunikuine infoleht Finantsjuhtimine.

Ta lisab, et üks põhjus, miks need muutuvad järjest pikemaks ja keerulisemaks, on kord, mis nõuab ettevõtetelt teatud tehingute kohta info avaldamist,mistõttu on keskmine USA börsifirma aruanne praegu poole mahukam, kui näiteks 2005. aastal.

Delphine Samuels räägib, et kuigi mõnes kohas on ettevõtjad ise asju kindlasti keerukamalt väljendanud sooviga  varjata ebameeldivat infot, manipuleerida kasumiga või asjade paremas seisus näitamiseks, kuid need juhtumid on pigem erandlikud.

«Üks praktiline järeldus on see, et nõuete esitajad peaksid püüdma finantsaruannete pikkust ja keerukus vähendada,» lausus Whartoni doktorant, mis võiks aidata aruannete mahtusid vähendada.

Loe pikemalt Äripäeva juunikuisest infolehest Finantsjuhtimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles