Ametiühing: turu ebakindlus muudab VKG töötajatele püssirohutünniks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Keemia Grupp, Kohtla-Järve, 08.01.2015
VKG suurkoondamine. Kohtla-Järve keemikute ametiühingu esimees Julia Leontjeva.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Viru Keemia Grupp, Kohtla-Järve, 08.01.2015 VKG suurkoondamine. Kohtla-Järve keemikute ametiühingu esimees Julia Leontjeva. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ametiühing loodab, et VKG võtab tagasi kõik ligi 450 töötajat ning hakkab maksma varasemale sarnast kuni 2000 euroni ulatuvat kuupalka, teatas ametiühingu esimees Julia Leontjeva.

Eile võeti omanike poolt tõepoolest vastu otsus, et panna Ojamaa kaevandus täie võimsusega tööle ning lahti konserveerida õlitootmisagregaadid. Tõenäoliselt on ka selliseid, kes ei soovi siia püssirohu tünni otsa tagasi istuma tulla, sest turul pole veel sellist kindlust, et töö kindlasti säilib.

Kuigi praegu võetakse tööle sadakond inimest vähem kui aasta alguses lahti lasti, siis püsib lootus, et aja jooksul võetakse kõik inimesed tagasi. Keemiattööstuses lihtsalt ohutusnõuded näevad ette, et paljusid töid ei tohigi üksinda teha ning näiteks öisel ajal peab ühel töökohal olema mitu inimest.

Tööle võetavatele inimestele pakutavaid palgatingimusi pole ametiühingutele seni veel tutvustatud, kuid ma eeldan, et ettevõte käitub härrasmehelikult ja pakub koondamise eelsele tasemele mitte alla jäävat palka. Kuna erinevate ametikohtade palgad on väga erinevad, jäädes vahemikku 700-2000 eurot, siis sõltub lõpptulemus sellest, kui kallilt iga tööline ennast müüa oskab.

Enne koondamist sõlmis ametiühing ettevõttega kokkuleppe, et tootmise käivitamisel võetakse eelistatult tööle neid, kes vallandati. Samuti loodame, et töötajatele säilitatakse ka ettevõttesises arvestuses staaž, mille järgi määratakse lisahüvesid.

Ametiühingul puudub detailne ülevaade varem vallandatud töötajate käekäigust. Kuid on teada, et osa inimesi pole käed rüpes istunud ja nad omandasid töötukaasa abil ka uusi ameteid. 

Inimeste tööle kutsumine võtab aega ligi kuu, sest suve aja tõttu võivad paljud olla isegi välismaale sõitnud. Tootmisüksuste juhid on hakanud juba oma endisi töötajaid läbi helistama, et neid tagasi kutsuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles