Ministeerium: riigifirmade nõukogudes ei tohi olla riigikogu liikmeid (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester.
Sven Sester. Foto: Sander Ilvest

Rahandusministeeriumi hinnangul ei tohiks riigikogu liikmed tulevikus riigifirmade nõukogudesse kuuluda, tagades nii võimude lahususe printsiibi järgmise; teistele poliitikutele ministeerium piiranguid ei seaks ning nende pädevuse tagaks nimetamiskomitee, vahendab BNS.

Rahandusministeeriumi seisukoht parlamendiliikmete nõukogudesse kuulumise osas on, et riigikogulased selles ametis olla ei tohiks. «Seeläbi tagatakse võimude lahususe printsiibi järgmine, kus täitevvõimu esindajad vastutavad igapäevaselt riiklike eesmärkide saavutamise eest ning seadusandliku võimu esindajad teostavad nende üle parlamentaarset kontrolli,» seisab rahandusministeeriumi koostatud valges raamatus ehk poliitikasuuniste dokumendis.

Teistele poliitikutele rahandusministeerium aga piiranguid ei seaks, kuna see pole vastuolus seadustega ning seetõttu pole ainult teoreetilise partepoliitilise riski tõttu neid välistada põhjust. «Seda eriti sõltumatu nimetamiskomitee loomise kontekstis, mis tagab nõukogu liikmete pädevuse,» märkis ministeerium.

Nimetamiskomitee oleks stabiilne, pädev ning koosneks sõltumatutest inimestest ning selle eesmärk oleks tagada professionaalsete nõukogu liikmete nimetamine ja nõukogude moodustamine lähtudes ettevõtte iseärasustest ja arengufaasi vajadustest. «Sellega kaasneb ühingute juhtimise süsteemsus ja tulemuste tõhusam saavutamine,» seisab valges raamatus.

Rahandusministeeriumi koostatud riigi osaluspoliitika valge raamat on koostatud rahandusministeeriumi kokku kutsutud töögrupi loodud rohelise raamatu baasil. Kui roheline raamat sisaldas üldisemaid poliitilisi eesmärke, siis valges raamatus on juba toodud konkreetsemad ettepanekud tegevuste läbi viimiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles