Keskpank: Soome majandus näitab mõõdukat kasvu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä
Soome peaminister Juha Sipilä Foto: AFP/SCANPIX

Soome Panga täna avaldatud majandusprognoosis toovad analüütikud välja, et põhjanaabri majandus on asunud mõõdukale kasvurajale.

Soome SKP on olnud plusspoolel viimased kaheksa kvartalilt ja Soome Panga analüütikute hinnangul see kasvutrend jätkub, vahendab Yle. Soome majandus on liikunud viimasel aastal ülejäänud euroala riikidega samas tempos, kasvule on aidanud kaasa kodumaine tarbimine.

Selle aasta esimese kvartali lõpuks oli Soome SKP 1,6 protsenti suurem, kui mullu samal ajal. Võrreldes aga 2015. aasta lõpuga, oli kasvunumber tagasihoidlikum, küündides 0,6 protsendini. Suurim faktor, mis on panustanud põhjanaabri majanduskasvu, on olnud eratarbimine.

Majapidamised on suurendanud teenustele ja pika elueaga kodumasinatele tehtavaid kulutusi. Eratarbimine on Soomes alates 2008. aastast kasvanud viis protsenti.

Samas on aga nii mõnigi näitaja sellisel tasemel, mis ei anna soomlastele veel põhjust hõiskamiseks. Näiteks majanduslik kindlustunne on soomlastel euroala üks madalamaid - ainult kreeklased on neist veelgi pessimistlikumad.

Soome Panga analüütikute sõnul on madala kindlustunde taga tööstussektori nõrgad tulevikuväljavaated. Nimelt on Soome tööstusettevõtete tellimuste arv selle aasta esimeses pooles liikunud vaid langussuunas ja kasvumärke siinjuures näha ei ole. Teistes sektorites on olukord küll parem.

Soome tööstusettevõtted on tugevalt sõltuvus ekspordist, mida on viimasel ajal tabanud tagasilöögid. Selle aasta esimeses kvartalis langes eksport 2,8 protsendi võrra, võrreldes mullu sama ajaga. Suurim langus on tabanud neid ettevõtteid, kes ekspordivad on kaupu Venemaale.

Samas positiivse külje pealt on Soome eksport euroala riikidesse sellel aastal kasvanud. Kuigi möödunud aasta suvel hakkas ka töötus riigis langema, on see jäänud pärast seda stabiilseks ning töötute hulk riigis ulatub 240 000 inimeseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles