Mart Helme: on mõeldamatu, et hakkaksime vastutuult sülitama (10)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme
Mart Helme Foto: Margus Ansu

EKRE esimehe Mart Helme hinnangul on Tiit Vähi väljaütlemised Venemaa vastaste majandussanktsioonide tühistamise kohta suuresti põhjustatud ärimehe majandushuvidest idanaabri suhtes.

Esimehe sõnul on Eesti ikkagi teatud liitude liige ja nendes liitudes langetatud otsuste suhtes peaksime olema solidaarsed. «Me oleme ise ikkagi nende otsuste langetamise juures ju olnud», selgitas Helme.

Helme arvates võime me loota, et sanktsioonide mahavõtmine tekitab olukorra, kus meie põllumajandussaadused saavad uuesti vene turule, aga kindlad selles olla ei saa. «See on lihtsalt üks hüpoteetiline jutt, mida Tiit Vähi ja teised lobistid armastavad põhjenduseks tuua,» kommenteeris Helme.

EKRE esimehe arvates tähendab sanktsioonide mahavõtmise pooldamine selgelt seda, et me poleks enam lääne orientatsiooniga. «Seni kuni me oleme lääne orientatsiooniga ja kuulume lääne liitudesse, siis sinnamaani oleks lihtsalt mõeldamatu hakata vastutuult sülitama,» oli Helme seisukohal.

Keskerakonna aseesimees ning eurosaadik Yana Toom ütles tänases intervjuus Vikerraadiole, et tema arust sanktsioonid Venemaa vastu ei tööta. «Sanktsioonid on olnud kaks aastat peal ja kas sellest on midagi muutunud? Ei ole ju. On väga selge, et sellise survestamisega me Venemaa käitumist ei muuda,» rääkis ta.

Toom arvas, et juba tuleva aasta suvel enam sanktsioone ei ole, sest Euroopas on meeleolud, mis soovivad sanktsioonide leevendamist või kaotamist.

«Kui üks poliitiline jõud, mis on alati olnud venevastane, hakkab muutma meelt, siis see on signaal meile kõigile. Meil on tõsine risk, et meie oma retoorikaga jääme kuskile nurka neid loosungeid karjuma, siis kui Euroopa meiega enam kaasa ei tule,» vahendas ERR Toomi seisukohta.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles