OECD: kõrgete põllumajandustoodete hindade aeg on ilmselt läbi (1)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisupõld Venemaal.
Nisupõld Venemaal. Foto: SCANPIX

Kuna elanikkonna kasv aeglustub, on kõrgete põllumajandussaaduste hindade periood ilmselt läbi, ehkki piimapulbri, etanooli ja soja tootlused võivad olla teistest paremad, kirjutatakse OECD värskes raportis.

Eelmisel aastal langesid põllumajandussaaduste hinnad 15,6 protsenti ning kolme aastaga kokku 34 protsenti.

„Põhiliste teraviljasaaduste, kariloomade ja kalatoodete hinnad kõik eelmisel aastal langesid, mis viitab, et kõikide alasektorite jaoks on kõrgete hindade periood ilmselt läbi,“ kirjutatakse raportis.

Hinnalangus peegeldub terves reas tegurites nagu tootmise robustne kasv mitme viimase aasta jooksul, nõudluse kasvu aeglustumine, nafta hinna langus ning praeguse suure laoseisu edasine kasv. Kuna maailma rahvastiku kasv aeglustub ühe protsendini aastas, majanduskasv mõnedes riikides aeglustub, jäävad põllumajandussaaduste hinnad järgmiseks kümnendiks senisele hinnatipule alla.

Terve rea põllumajandustoodete hinnad järgmisel kümnendil langevad. Langevate hindadega põllumajandussaadusteks on eelkõige suhkur ja nisu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles