Paradoks: viie miljoni töötuga Hispaania vaevleb kvalifitseeritud tööjõu puuduse käes (37)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaministri Mariano Rajoy reklaamplakat.
Hispaania peaministri Mariano Rajoy reklaamplakat. Foto: AP/Scanpix

Hispaania tööturul on tekkinud keeruline olukord. Kuigi ametlikult on riigis pea viis miljonit töötut, kurdavad tööandjad, et kvalifitseeritud tööjõudu pole kusagilt leida, kirjutab Bloomberg.

Hispaanias värbamisteenuseid pakkuv Samuel Pimentel ei suuda oma klientidele vajalikke kandidaate leida. Pärast seda kui ta otsis ühele kliendile kuid spetsialistidest konsultante, andis ta frustratsioonile alla.

«Me otsisime inimesi kaks kuud,» rääkis Pimentel, kes on juhtide ja spetsialistide otsimisele keskendunud värbamisettevõtte Ackermann Beaumont Hispaania ja Lõuna-Ameerika piirkonna partner.

«Me suutsime Hispaanias leida ainult ühe. Teiste leidmiseks pidime me Argentiinas otsinguid alustama.»

Pimenteli kogemus peegeldab veidrat olukorda Hispaania tööturul, mis nõrgendab riigi pingutusi majanduskriisi põhjustatud kahju parandamisel.

Kuigi praegu on Hispaanias tööta ligi viis miljonit inimest, peab riigi järgmine peaminister rinda pistma tööjõupuudusega ja sellest tuleneva ettevõtjate rahulolematusega, kuna neil ei ole võimalik leida vajaolevaid spetsialiste.

«Tegu on paradoksiga,» ütles värbamisagentuuri Randstad uuringute üksuse juht Valentin Bote. «Töötusmäär on liiga kõrge. Sellegipoolest näeme me tööturul teatud pingeid kuna töötutel inimestel ei ole neid oskuseid, mida tööandjad vajavad.»

Vaja oleks erinevate alade spetsialiste tarkvaraarendajatest ning matemaatilistest modelleerijatest kuni hooldusõdedeni, paraku ei sobi töötute oskused tööturu vajadustega. Hispaania töötusmäär on 19,8 protsendiga aga Euroopas suuruselt teine, Euroopa Liidu keskmine näitaja oli seejuures 8,6 protsenti. Randstadi hinnangul tekib Hispaania ettevõtetel järgneva nelja aasta jooksul raskusi pea kahe miljoni töökoha täitmisel.

Peaminister Mariano Rajoy, kes ilmselt juhib ka järgmist valitsust, on lubanud riigis pool miljonit töökohta aastas juurde luua. Tema kampaania oli aga keskendunud töötute leegionitele, mitte kvalifitseeritud töötajate loomisele, mis võiks majandusele uue jõu anda. Rajoy oponentide sõnul on tema palkade ja töökaitse vähendamise poliitika tekitanud juurde peamiselt nappe oskuseid nõudvaid madalapalgalisi töökohti.

Kuna Hispaania ei suuda pakkuda piisaval arvul moodsate ettevõtete nõudmistele vastavaid töötajaid, kannatab selle tõttu ka Hispaania majandus. Madridis asuva IESE ärikooli emeriitprofessori Sandalio Gomezi sõnul viib oskuste vähesus viib alla tootlikkuse, lükkab edasi investeeringuid ja annab hoobi vananeva ühiskonna pensionisüsteemile, mis sõltub just uutest, kõrgepalgalistest töölistest.

«Tööjõul pole kvalifikatsioone, mida turg vajab,» ütles ta. «See on tõeline probleem.»

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles