Soros: Brexit on valla päästnud finantskriisi (1)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardärist investor George Soros.
Miljardärist investor George Soros. Foto: A Wire/Press Association Images

Täna Brüsselis Euroopa Parlamendis kõnelnud George Soros ütles, et Suurbritannia otsus lahkuda Euroopa Liidust (EL) on valla päästnud samasuguse finantskriisi, mida kogeti aastatel 2008-2009 üleilmse majanduskriisi ajal.

«See on juba mõne aja eest vaikses tempos alanud protsess, kuid Brexit kiirendab seda,» sõnas miljardärist investor. Lisaks pole tema väitel mandri-Euroopa pangandussektor globaalsest kriisist taastunud ning seisab nüüd tõsise katsumuse ees, vahendab Bloomberg.

«Me teame, mida teha on vaja. Kahjuks on eurotsooni poliitilised ja ideoloogilised erimeelsused takistanud Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) kasutamist varuvariandina,» ütles Soros.

Enne brittide referendumit ennustas Soros, et EList lahkumise pooldajate võidu korral võib Briti nael USA dollari suhtes kukkuda enam kui 20 protsenti. Pärast rahvahääletuse tulemuste selgumist langes Suurbritannia valuuta viimase 31 aasta madalaimale tasemele.

Ühtlasi kutsus miljardär ELi üles mitte karistama briti valijaid ning mitte eirama nende õigustatud muresid ELi kohta. «Euroopa liidrid peaksid tunnistama oma vigu ning aru saama demokraatia defitsiidist praegustes institutsionaalsetes lepetes,» lausus Soros.

«Kas kõrvale jäetud valijad Prantsusmaal, Saksamaal, Rootsis, Itaalias, Poolas ja igal pool mujal näevad, et EList on nende igapäevaelus kasu?» küsis Soros Euroopa Parlamendi saadikute ees. «Kui vastus on jah, muutub EL tugevamaks. Kui vastus on ei, siis liit laguneb,» vastas mees ise.

Soros ütles, et kui ta sai kutse parlamendi ees kõnelda, oli Euroopa suurimaks väljakutseks põgenikega seonduv. Investori arvates võib aga Brexit kujuneda veel hullemaks löögiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles