Juncker keelas brittidega suhtlemise (27)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker ei taha, et tema alluvad brittidega räägiksid.
Jean-Claude Juncker ei taha, et tema alluvad brittidega räägiksid. Foto: express.co.uk

Teisipäeval koostatud dokumendis andis Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker volinikele ning komisjoni töötajatele selge korralduse Suurbritannia esindajatega mitte rääkida. Juncker ise nimetas juhiseid «mufti* käskkirjaks».

Politico valduses olev dokument sisaldab korraldusi brittidega mitte rääkida, mitte reisida Ühendkuningriiki ning mitte vastata küsimustele Suurbritannia lahkumisprotsessi kohta. Kirjalik käsk on adresseeritud Euroopa Komisjoni volinikele, nende kabinetiülematele ning komisjoni peadirektoritele. Kirja sõnum on ühene: ei ametlikke ega mitteametlikke kõnelusi brittidega ei tohi hetkel pidada.

Keeld peaks kehtima niikaua, kuni Suurbritannia esitab ametliku avalduse Euroopa Liidust (EL) lahkumiseks. Dokumendiga kordab Juncker eilsel Euroopa Parlamendi erakorralisel istungil esinedes öeldud põhimõtet: «Pole avaldust, pole ka läbirääkimisi.»

Ka Saksamaa kantsler Angela Merkel ning Prantsusmaa president Francois Hollande on väljendanud tõrksust asuda brittidega läbirääkimistesse nende EList lahkumise üle enne, kui Londonist pole tulnud ametlikku teavitust. Samas on nii liitu jäämist pooldanud ja rahvahääletuse järel tagasiastumisest teatanud Briti peaminister David Cameron kui ka prominentne EList lahkumise eest võidelnud endine Londoni linnapea Boris Johnson öelnud, et artikkel 50 käikulaskmisega, mis reguleerib liikmesriigi väljumist EList, pole kuhugi kiiret.

Keelatud üle tee minna

«Kõiki peadirektoraate ning komisjoni teenistusi palutakse rangelt järgida läbirääkimiste mittepidamise põhimõtet ning austada peasekretariaadi keskset rolli,» seisab Junckeri dokumendis.

Peale keelu brittidega rääkida ning Suurbritanniasse reisida ei tohiks Junckeri meelest komisjoni töötajad ka siseneda Euroopa Ülemkogu hoonesse, sest komisjon ja ülemkogu pole suutnud kokku leppida, kes peaks vedama brittide lahkumisläbirääkimisi. Naljakas on aga see, et komisjoni peakorter asub ülemkogu hoonest üle tee.

Komisjoni presidendi sõnul pole aga kirjas loetletu ammendav nimekiri keelatud tegevustest. Juncker kutsub adressaate üles valvsusele ning teatama ka teistest vajalikest sammudest, mida vältida.

Vähemalt ühte britti ootab aga peagi ees ka teine katsumus. Nimelt peab Suurbritannia eelmise nädala referendumi tulemustele vaatamata esitama uue volinikukandidaadi Jonathan Hilli asemele, kes astus tagasi eelmisel reedel kohe pärast rahvahääletust. Hillile kuulus komisjonis finantsteenuste portfell, mida britid tõenäoliselt enam endale ei saa.

Iga komisjoni volinikuks nimetatu peab aga andma vande Euroopa Liidu Kohtu ees lubadusega austada ELi alusleppeid ning mitte otsima ega täitma ühegi valitsuse korraldusi. Euroopa Parlamendi president Martin Schulz, kelle juhitav esinduskogu korraldab volinike kuulamisi, on juba öelnud, et Hilli asendaja kuulamine ei saa olema tavaline protseduur.

*Mufti on islami õpetlane, kes tõlgendab islami seadusi ning võib otsustada usuasjade üle.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles