Junckerit rünnatakse idast (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA

Euroopa Komisjon ja selle president Jean-Claude Juncker on sattunud Brexiti tõttu idaeurooplaste nõelterava kriirika alla, kes nõuavad Brüsselilt kursimuutust.

Kogu regioonis on ministrid nõudnud muutust komisjoni juhtkonnas ning andnud mõista, et brittide lahkumises on osaliselt süüdi ka Brüssel.

Brüsseli süü on ministrite meelest ka euroskeptitsismi taseme tõus kogu kontinendil, kirjutab Financial Times.

«Me leiame, et täna tuleks Euroopa institutsioonidel hakata tunnistama, et nad tegid vea,» ütles Poola välisminister Witold Waszczykowski.

«Valitseb selline atmosfäär, nagu seda on väljendanud ka näiteks Briti ühiskond, et Junckeri üleskutse paar kuud tagasi – et poliitikud eralduksid oma valijatest ja teeniksid Euroopa ideed – on hüljatud,» selgitas Waszczykowski.

«Vähemalt osaliselt tuleks Euroopa juhtkonnal» kõrvale tõmbuda, et teha ruumi uutele poliitikutele ja ekspertidele, keda ei ole määrinud brittide otsus. Nood peaksid siis töötama välja «uue ettepaneku nii Suurbritanniale kui Euroopale.»

Eesti president Toomas Ilves ütles esmaspäeval, et Junckeri käitumine on olnud «jälk (ingl. k. abominable).»

Tšehhi välisminsiter Lubomir Zaoralek ütles pühapäeval, et Juncker ei ole «õige mees selle töö tarvis.» Ta lisas, et «keegi Euroopa Liidus võiks mõelda ametist taandumisele.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles