Britid paiskasid oma naela põrmu (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allikad: Quandle.com, Bloomberg

Tõsiasi, et britid hääletasidki Euroopa Liidust lahkumise poolt, paiskas põrmu Suurbritannia naela ja viis suurde langusesse finantsturud kogu maailmast.

Ehkki turgudel oli teada, et üleeile toimunud rahvahääletus võib lõppeda lahkumisotsusega, tuli selle võimaluse teoks saamine siiski suure šokina. Selgus, et Brexiti võimalus enne rahvahääletust hindades siiski täielikult ei peegeldunud.

Varsti pärast seda, kui brittide rahvusringhääling BBC eile varahommikul euroliidust lahkumisest teatas, kukkus Suurbritannia naela kurss 1,323 dollarini. Kohe, kui ametlikest allikatest tulid esimesed uudised Brexiti pooldajate võidu kohta, tegi naela kurss oma ajaloo suurima langemise.

See oli valuuta madalaim kurss alates 1985. aasta septembrit ning arenenud riigi valuuta kohta väga suur kukkumine. Naela kursi languse kiirus oli mitu protsenti minutis.

Veel mõni tund varem oli naela kurss 1,50 dollarit ehk 12 protsenti tugevam ja selle aasta kõrgeimal tasemel. Turud olid eksinud ja seda väga kõvasti.

«Arenevate turgude analüütikuna olen ma kogu aeg kuulnud jutte arenevate turgude riskist, kuid äraarvamata risk oli hoopis siin, Euroopa Liidu ukse juures,» ütles Bloombergile Saksa suurpanga Commerzbank arenevate turgude peastrateeg Londonis Simon Quijano-Evans. «Kõik on šokis; turud eksisid väga-väga,» lausus ta.

Hiljem nael veidi toibus, kuid oli siiski seitse protsenti nõrgem kui päev varem. Naela senine suurim kukkumine oli olnud 1992. aastal, kui Suurbritannia oli sunnitud Euroopa valuutavahetusmehhanismist (ERM) lahkuma. Tolle aasta 16. septembril, mida nimetatakse mustaks kolmapäevaks, langes naela kurss 4,9 protsenti. Prominentne investor ja spekulant George Soros teenis toona naela langusele panustades väidetavalt miljard dollarit.

Eile toetas naela veidi Suurbritannia keskpanga juhi Mark Carney kommentaar, kes lubas riigi valuutat toetada. Vajadusel olid valmis finantsturgudele lisalikviidsust andma ka teised keskpangad.

«Suurbritannia hääletas Euroopa Liidust lahkumise poolt ning see otsus lööb Briti majandust raskel ajal,» ütles Reutersile Morgan Stanley valuutaturgude peastrateeg Hans Redeker, kelle sõnul keskendub investorite tähelepanu nüüd riigi hiigelsuurele jooksevkonto defitsiidile ning riigi majanduskasv tõenäoliselt aeglustub.

Morgan Stanley ennustab, et naela kurss langeb vahemikku 1,35–1,30 dollarit. Suurbritannia juhtiv pank HSBC prognoosib naela kursi langust kolmanda kvartali lõpuks 1,25 dollarini ning selle aasta lõpuks 1,2 dollarini. Panga analüütikud ennustavad ka eurole langust 1,10 dollarini aasta lõpuks. Varem prognoosisid nad euro kursiks 1,20 dollarit.

Euro on surve all peaaegu kõigi valuutade suhtes, sest investorid kardavad, et Brexit toob kaasa eurovastaste liikumiste tugevnemise Euroopas. Eile nõrgenes Euroopa ühisraha dollari suhtes 2,5 protsenti.

Ka aktsiaturud olid varem uskunud, et britid hääletavad Euroopa Liitu jäämise poolt, mistõttu said börsid kogu maailmas külma dušši. Londoni börsiindeks FTSE alustas eilset kauplemispäeva 8,7-protsendilise kukkumisega, õhtuks vähenes langus 2,3 protsendini.

Eriti tugevasti sai pihta pangandussektor. Euroopa pangandussektori indeks kukkus 17 protsenti, tagasi tasemele, mida nähti viimati Euroopa võlakriisi harjal, augustis 2012. Lloydsi panga aktsia kukkus 22 protsenti, Royal Bank of Scotland kaotas 18 protsenti ja Deutsche Banki aktsia 17 protsenti oma väärtusest.

Väga tugevasti said lüüa Euroopa äärealade aktsiaturud. Hispaania börsi Ibex indeks langes 12 protsenti, mis oli selle suurim kukkumine alates indeksi loomisest 1992. aastal.

Varssavi börsil, mis on üks arenevate turgude likviidsemaid börse, ei saanud viie minuti jooksul kauplemist alustada 19 aktsiaga 20 suurimast, sest kõigi orderite täitmiseks ei jätkunud likviidsust.

«Seda veresauna on võimatu kirjeldada,» sõnas Bloombergile investeerimisfirma ING Varssavi üksuse aktsiaturgude peaanalüütik Andrzej Knigawka.

Nafta hind alustas eilset kauplemispäeva enam kui kolme dollari suuruse kukkumisega barreli kohta, mis tegi protsentuaalselt enam kui kuus protsenti. See oli suurim päevasisene langus alates 18. aprillist, mil maailma suurimad naftatootjad ei suutnud naftatootmise külmutamises kokku leppida.

Mõne analüütiku arvates jätkub nafta hinna langus veelgi. «Meie arvates pole me veel näinud nafta madalaimat hinda, Brenti nafta liigub ilmselt 45 dollari poole või madalamale,» kirjutas SEB grupi tooraineturgude peaanalüütik Bjarne Schieldrop klientidele.

Suurimad võitjad finantsturgudel olid kuld, dollar, Šveitsi frank ja Jaapani jeen. Kulla hind kerkis kahe aasta kõrgeimale tasemele, 1358 dollarini untsi kohta.

«Kulla hinna suur tõus peegeldab finantsturge tabanud paanikat,» ütles Financial Timesile online-maakleri BullionVault.com peaanalüütik Adrian Ash.

Naela kursi drastilise kukkumise tõttu kallines väärismetall naeltes tervelt 20 protsenti. Kulda nähakse enamasti potentsiaalse kaitsena ebakindluse vastu finantsturgudel. Saxo Banki analüütiku Ole Hanseni hinnangul oli kullakauplemine Hiinas tavapärasest kolm korda aktiivsem.

Üks maailma tunnustatumaid ökonomiste, rahvusvahelise finantsettevõtte Allianz peaökonomist Mohamed El-Erian, kes finantskriisi ajal võttis kasutusele termini «uus normaalsus», ütles, et õnneks on globaalne finantssüsteem Suurbritannia lahkumisele Euroopa Liidust paremini vastu seisnud kui suurpankade kokkuvarisemisele 2008. aastal.

«See on suur finantsšokk,» ütles El-Erian Bloombergi televisioonile.

«Aga hea uudis on, et see ei ole Lehman… See on šokk institutsionaalsele korrale. See põhjustab suuri finantsturgude liikumisi ning kui tolm maha langeb, näeme, kuidas finantssektor kukub rohkem kui tehnoloogia,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles