Eesti piimatalunikud võitlevad kriisiga kõrgtehnoloogia abil (9)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaal asuvas Väätsa Agro piimafarmis on kasutusel üks suuremaid lüpsikarusselle Euroopas, kuhu mahub korraga 80 lehma.
Järvamaal asuvas Väätsa Agro piimafarmis on kasutusel üks suuremaid lüpsikarusselle Euroopas, kuhu mahub korraga 80 lehma. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi piimakarjapidajad seisavad üle maailma silmitsi raskustega, on mitu kõrgtehnoloogilisi lahendusi kasutavat Eesti piimafarmi, nagu näiteks Väätsa Agro, seda meelt, et see on ainus, mis aitab rasketes oludes kuidagi toime tulla.

«Mis meil on juba teistmoodi kui teistes farmides – me Väätsa Agros kütame üsna suurt olmeplokki ja lüpsikarusselli ruumi piimast ära võetud soojusega,» rääkis Margus Muld ettevõttest Trigon Dairy Farming Estonia, mille alla Väätsa Agro 2012. aastast kuulub.

Muidu peaks piimafarm kulutama energiat topelt. Esmalt tuleb 35-kraadine piim jahutada nelja või viie kraadini, sest just sellisel temperatuuril võtab piimakombinaat selle vastu. Teiseks peab piimafarm ka olmeplokki kütma.

«Nüüd eraldame sealt ühe jahutamisega soojuse ja selle soojuse paneme vette, mida kasutame oma olmeploki kütteks ja ka veeboileritele eelsoojendatud veena,» kirjeldas Muld.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles