Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Kuidas teha kindlaks, kas muna on värske?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kanamunad.
Kanamunad. Foto: Ove Maidla

Üks kindel munade värskuse näitaja on see, kuivõrd suur on munas õhulohk – mida rohkem õhku, seda vanem muna.


Viljandimaal mahekanasid kasvatava Kitsevälja talu perenaine selgitas, et alguses on õhulohk munas väiksem ning pärast võib see olla isegi veerandi muna suurune.

Kanakasvataja soovitas muna võtta pöidla ja esimese sõrme vahele ning vaadata vastu valgust: «Siis on ümaramas otsas näha selline väike lohk. Mida suurem on õhulohk, seda vanem on muna.»

«Vanem muna on tavaliselt siledam, värskem muna on karedam, aga see ei ole ka alati tõene,» rääkis Kitsevälja talu perenaine ning lisas, et kui vette pandud muna tõuseb pinnale, siis peab tegemist olema juba väga vana munaga.

Katki löödud muna kohta ütles naine, et vanasti läks vana muna kollane laiali, aga tänapäeval enam ei lähe: «Siis peab ikka hästi vana olema, kui munakollane laiali läheb.» Veel lisas kanakasvataja, et vana muna valge on vedelam.

Tagasi üles