Välismaal elavad britid toetavad Brexitit ka hüvede kaotuse hinnaga (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Me tahame oma riiki tagasi,» ütlevad briti kodanikud Suurbritannias ja välismaal elavad britid sekundeerivad neile.
«Me tahame oma riiki tagasi,» ütlevad briti kodanikud Suurbritannias ja välismaal elavad britid sekundeerivad neile. Foto: SCOTT HEPPELL/AFP

Kuigi euroliidust lahkulöömine mõjutaks väljaspool Suurbritanniat elavate brittide rahakotti nii tervishoiuteenuste, pensionide kui muudes rahaasjades, ei heiduta see neid Brexitit jäägitult toetamast. 

«Kaks korda nädalas koguneb rühm vanemaealisi britte, et etendada mõnda Shakespeare'i etendust,» räägib koos abikaasaga alates 2007. aastast Kreekale kuuluvas Küprose osas elav keskealine inglanna Liz Pearce, vahendab Financial Times. Põhjus, miks abikaasad ligi kümme aastat tagasi Kreeka kasuks otsustasid, oli nii Suurbritanniast parem kliima kui ka soodsam maksusüsteem.

Kuigi Suurbritannia võimalik otsus EL-ist lahkuda, mõjutaks oluliselt nende rohkem kui 60 000 Küprosel elava briti heaolu, on Liz Pearce'i abikaasa Bob oma otsuses kindel. Ta hääletab euroliidust lahkuloomise poolt. «Brüssel sekkub liiga palju meie siseasjadesse, me oleme ilma nendeta paremas olukorras,» rääkis 70-aastane mees.

Seda arvamust jagab ka 60-aastane britt Tim Hedges, kes on elanud Itaalias alates 2000. aastast. Ka tema on oma toetuses Brexitile täiesti kindel. «See on meile parem nii rahaliselt, demokraatliku arengu ja suveräänsuse seisukohalt,» põhjendab Hedges.

Milline hüvede kaotus aga tabaks välismaal elavaid britte, kui Suurbritannia otsustab EL-ist lahkumise kasuks? Briti eurominister David Lidingtoni sõnul ei saaks britid enam elada ei Prantsusmaal ega Hispaanias, kuna need kaks riiki on lubanud Suurbritannia kodaniku suhtes sellisel juhul tugevaid sanktsioone rakendada.

Kõige reaalsem ja tõsisem oht, mis aga kaasneks Brexitiga, on briti naela võimalik langus euro suhtes, mille hinna langust hindavad Suurbritannia konjunktuuriinstituudi analüütikud viiendiku võrra. Ehk inimesed, kes saavad palka briti naeltes, kaotavad raha väärtuse languse tõttu oluliselt.

Veel on raske hinnata, mismoodi mõjutaks Brexit kinnisvarahindasid. Küll aga toovad kinnisvaraagendid välja, kuidas brittide huvi Toskaana vastu kasvas ajavahemikus eelmise aasta detsembrist selle aasta aprillini 24 protsenti ning Aquitaine'i piirkonna vastu Prantsusmaal 23 protsenti. Samas aga oli kuulda aasta alguses, kuidas Hispaanias elavad britid asusid saja kaupa päevas Brexiti hirmus koju tagasi pöörduma.

Portugalis üheksa aastat elanud 39-aastane Nadia Cann ütleb, et tema meelest on suurim probleem, mis Suurbritanniat ELi jäädes enim ohustab, migratsioon. «Ma ei tahaks kindlasti Suurbritanniasse tagasi pöörduda, kui seal võtavad võimust immigrandid, kes hakkavad meie sotsiaaltoetuste peale elama,» nendib naine, kes ise on Portugalis elades üsna sarnases rollis.

Kuidas mõjutab Brexit välismaal elavaid britte?

  • Väljaspool Suurbrianniat elab EL-i liikmesriikides hinnanguliselt 2 miljonit briti kodanikku.
  • Välismaale kolinud brittidel on õigus osaleda Suurbritanniat puudutavates rahvahääletustes kaasa viieteist aasta jooksul pärast riigist ära kolimist.
  • Välismaal elav briti pensionär kaotaksid EL-ist lahkuloomise otsuse korral 20 aasta jooksul hinnanguliselt 64617 eurot.
  • Analüütikute hinnangul võib Briti naela väärtus Brexiti korral langeda viiendiku võrra.

Allikas: Financial Times 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles