Elektririke tappis ligi 200 siga (4)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaal sai 171 seale saatuslikuks elektririke.
Tartumaal sai 171 seale saatuslikuks elektririke. Foto: Margus Ansu

Täna, 21. juuni hommikul sai veterinaar- ja toiduamet teate, et ühes  Tartumaa farmis on surnud 171 nuumikut. Kokku oli farmis eilse seisuga üle 2500 sea.

Farmi kontrollinud veterinaar- ja toiduameti Tartumaa veterinaarkeskuse juhataja Anneli Kase hinnangul võis nuumikute surma põhjustada rike elektrisüsteemis. «See seiskas farmi sundventilatsiooni, mistõttu sead hukkusid,» ütles Kask.

Kuna juhtunu täpsemad asjaolud selguvad uurimise käigus, ei soostunud veterinaar- ja toiduamet avaldama, millise seafarmiga oli otseselt tegemist. Hukkunud sigade korjused hävitatakse AS-is Vireen.

Postimehele teadaolevalt on aga tegu Tartumaal Vara vallas Varnja külje all asuva seafarmiga, mille omanik on Tiit Nilson, kellele kuulub mitu puiduettevõtet ja kes juhib ka Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liitu. 

Nilson kuulub kahe piirkonnas tegutseva seafarmi juhatusse - nii OÜ Varnja Farmide kui OÜ Friendslandi. Kuigi Varnja Farmid ei soovinud juhtunut kommenteerida, öeldi ettevõtte üldtelefonilt, mida seafarm jagab ka ettevõttega Friendsland, kella 12 ajal, et omanikel on parasjagu käimas kriisikoosolek.

BNSi andmetel on tegemist seafarmiga Alatskivil, mis kuulub ettevõttele OÜ Friedsland. Anonüümseks jääda soovinud ettevõtte töötaja ütles BNS-ile, et sead hukkusid Alatskivis asuvas Kasumetsa laudas toimunud elektririkke tõttu. Firma tegevjuht Erika Ilisson ei soovinud sündmust kommenteerida.

Ka ütles Ühistu Eesti Lihatööstus nõukogu esimees ja seakasvataja Urmas Laht BNSile, et Tartumaa farmis elektririkke tagajärjel surnud 171 nuumsea kohta, et sead kaotanud ettevõttele on see suur moraalne ja rahaline löök: «Esialgsete hinnangute kohaselt on see kuni 40 000 eurone kahju.»

Sarnaseid juhtumeid, kus sead on sundventilatsiooni peatumise tõttu lämbunud, on esinenud Eestis ka varem. Näiteks 2010. aasta augustis hukkus tormi tõttu üheks ööks elektrita jäänud Jampo Seakasvatuses ligi 400 siga. Tegemist oli samuti Tartumaal asuva seafarmiga.

Seakasvatus Eestis on viimase paari aasta jooksul seisnud Eestis silmitsi terve rea väljakutsetega, kus enim negatiivset mõju on avaldanud Aafrika seakatk.

Kui veel poolteist aastat tagasi oli Eestis üle 900 seakasvataja, siis selleks kevadeks oli see arv langenud 400ni. Kui eelmise aasta 1. mai seisuga oli Eestis 363 596 siga, siis käesoleva aasta 1. maiks oli sigade arv langenud 290 963 loomani.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles