ABB andis TTÜ käsutusse tipp-roboti

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YuMi
YuMi Foto: ABB

ABB AS andis täna Tallinna Tehnikaülikoolile (TTÜ) üle uue põlvkonna koostööroboti YuMi. Tegemist on tänapäeva robootika viimase sõnaga ning seda hakatakse kasutama eeskätt mehhatroonika, robootika ja automaatika ning teiste erialade magistri- ja doktoriõppes.

«Eestlased on tehnoloogiausku rahvas ning just meil, Tallinna Tehnikaülikoolil, tuleb Eestis olla uute tehnoloogiate väljatöötamisel ja rakendamisel teenäitaja,» kinnitas TTÜ teadusprorektor Renno Veinthal. Veinthal lisas, et eriliseks muudab koostööroboti asjaolu, et see on tänu oma suurepärastele sensoritele, masinnägemisele ja intelligentsele juhtimisalgoritmidele võimeline inimene-masin koostöös tegema tehnoloogilisi operatsioone inimesele ohutul viisil, ning ei vaja enda ümber mingeid täiendavaid turvaalasid või - piirdeid.

«YuMi üleandmine on osa ABB ja TTÜ mitmetasandilisest koostööst,» märkis ABB Balti riikide juht Bo Henriksson. «2012. aastal sõlmitud lepinguga oleme määratlenud mitmed koostöövaldkonnad nagu õppekavade arendamine, praktikad, stipendiumid, teadustööde juhendamine, aga ka teadus- ja arendustegevus ning koostööprojektid.»

Henriksson nentis, et YuMi näol on tegemist tänapäeva robootika viimase sõnaga. «On oluline, et TTÜ tudengid saavad oma käsutusse uue põlvkonna tippsaavutuse,» rõhutas Henriksson. «YuMi turuletulek 2015. aastal tähistas uue ajajärgu sündi robotimaailmas. ABB aastatepikkuse teadus- ja arendustegevuse tulemusena sündinud koostöörobot YuMi võimaldab muuta inimese ja roboti vahelise koostöö reaalsuseks.»

«YuMi on maailma esimene koostöörobot, mis suudab töötada külg külje kõrval inimesega ja täita samu ülesandeid, vastates samal ajal kõikidele ohutusnõuetele,» ütles Henriksson. «YuMi on juhitav vajadusel ka nutiseadmest ning omab täpsust, mida võiks võrrelda niidi nõela taha ajamisega. YuMi muudab radikaalselt viisi, kuidas me mõtleme komplekteerimisautomaatikast.»

YuMi (you and me) saab olema  üheks oluliseks laboriseadmeks uusimate tootmise automatiseerimise lahenduste tutvustamisel tudengitele. Samuti kasutatakse robotit uute arukate tööstusrobootika juhtimisalgoritmide ning masinnägemise tööstuslahenduste kursustes ja projektides. Robotit YuMi hakatakse kasutama ka ettevõtetele suunatud teadus- ja arendusprojektides. Juba lähiajal käivitatakse ka ettevõtetele suunatud tööstusliku robotitehnoloogia täienduskoolitus, kus ABB uusima robottehnoloogia rakendamisel on keskne koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles