Uuring: vaimsed pingutused on nakkavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: Vaimsed pingutused on nakkavad
Uuring: Vaimsed pingutused on nakkavad Foto: Panther Media/Scanpix

Hijuti teadusajakirjas Psychonomic Bulletin & Review ilmunud uuringu järgi võivad keerulisi ülesandeid lahendavad inimesed suurendada nende kõrval töötavate kolleegide vaimseid pingutusi.

Belgia teadlased uurisid 40 katsealuse abil seda, kuidas teise inimese kohalolek võib mõjutada töötaja tulemuslikkust. Täpsemalt huvitas neid see, kas töötaja tulemuslikkus sõltub teise inimese tegevustest. Selle uurimiseks viidi läbi kaks eksperimenti.

Kaks osalejat (A ja B) viisid koos läbi nn Simoni ülesannet (psühholoogi J.R Simoni järgi nimetatud test, millega mõõdetakse stiimulile vastuse leidmisega seotud reaktsioonikiirust stiimuli ja vastuse asukoha ühilduvuse järgi), seejuures raskendati ülesannet ainult osaleja A puhul. Täpsemalt nõudsid 90 protsenti osalejale A antud ülesannetest vähest lahendamise vaeva ning 10 protsenti ülesannetest olid keerukamad, nõudes suuremat vaimset pingutust.

Kuigi muudeti ainult katsealuse A ülesannete raskustaset ning osaleja B ülesanded jäeti samaks, avastasid teadlased, et sel ajal kui osaleja A tegeles keerukamate ülesannete lahendamisega, suurendas ka osaleja B oma vaimseid pingutusi. Teises eksperimendis leidsid teadlased, et sama muster kordub ka siis kui osalejad ei näe üksteise stiimuleid.

Uuringust järeldati, et vaimsed pingutused võivad olla nakkavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles