Piraatide lunarahad teravas tõusus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraadid
Somaalia piraadid Foto: SCANPIX

Keskmine lunaraha, mis Somaalia piraatidele kinninabitud laeva tagastamise eest tasuti, kerkis mullu 2009. aastaga võrreldes ligi 60 protsendi võrra.

Nii selgub USAs baseeruva sihtasutuse One Earth Future uuringust, mis ühtlasi hindab aastased laevade kaaperdamistest tulenevad kulud maailma lõikes 7-12 miljardi dollari peale.

Uuringu valguses tõusis Somaalia piraatidele makstud keskmine lunaraha mullu 5,4 miljoni dollari peale. Aastal 2009. oli vastav summa 3,4 miljonit dollarit.

Möödunud aastal püstitati ühtlasi uus lunaraharekord: novembris tasuti Lõuna-Korea toornaftatankeri Samho Dreami vabastamise eest 9,5 miljonit dollarit.

Viimase kümnendi jooksul, mil Somaalia piraadid regulaarselt laevu ründama ja kaaperdama hakkasid, on lunarahade suurus järsult suurenenud. Analüütikute sõnutsi panevad uued «standardid» sageli paika laevaomanikud ise, kes kaaperdajate nõudmistele liiga kiiresti järele annavad ning maksavad palju rohkem, kui piraadid tegelikult oodata oskasid.

2005. aasta keskmine lunarahasumma oli 150 000 dollarit.

Raporti autor Anna Bowden ütles aga, et laevade ja meremeeste vabastamine võtab nüüd rohkem aega, kuna piraatide kõrgendatud rahalised ootused põrkuvad kindlustajate tõrksusega järjest suuremaid summasid välja käia.

Viimaseid nelja laeva, mis 2010. aastal kaaperdati, hoiti kinni keskmiselt 150 päeva. Aastal 2009 oli keskmise vangistuse pikkus 55 päeva.

«Kindlustajad ja laevafirmad ootavad üsna rahulikult,» ütles Bowden.

On ka märke sellest, et piraadid nõuavad suuremaid summasid sel põhjusel, et laevu on üha raskem kaaperdada.

Kuigi 2010. aastal pandi rünnakuid toime rohkem kui 2009. aastal, on suurem sõjalaevade arv Somaalia ranniku lähedal ja laevade tõhusamad turvameetmed viinud selleni, et edukaid kaaperdusi sooritati mullu vaid 44 – kui kõrvutada 2009. aasta numbriga 52.

Londoni ülikooli õigusteaduste professor ja piraatluse juriidiliste aspektide ekspert Douglas Guilfoyle ütles, et tema arvates võtavad piraadid iga uut tõusu lunarahades kui lähtepunkti edasise jaoks. «Mul on kuri kahtlus, et piraatide vahel jookseb informatsioon paremini kui laevandusringkondades,» ütles ta.

Kõige suurim faktor, mis piraatluse tekitatud kulusid kergitab, on aga vajadus suunata laevu Somaalia vete vältimiseks ümber Hea Lootuse neeme.

Uuringu autorite hinnangul suunatakse ümber 10 protsenti laevadest, mis varem Suessi kanali kaudu sõitsid. Lisakulutustena toob see kaasa 2,3-3 miljardit dollarit aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles