Katse: mis maa värske kartul maitseb kõige paremini? (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik kartulid koos.
Kõik kartulid koos. Foto: JUSS SASKA

Turuletid on lookas värskest kartulist nii siitpoolt piiri kui ka kaugemalt. Postimehe toimetus võttis kätte ja pani potid tulele ning testis, millise riigi värske kartul kõige parem on.

«Ei tunneta mitte ühegi kartuli puhul suurt erinevust,» ohkas üks testijatest, kui oli kõik kartulid ära maitsnud. Ta polnud ainukene. Testijate seas kõlas ka fraas, et «kartul on kartuli maitsega» ja väide, et neil on väga raske vahet teha.

Aga leidus ka kartulispetsialiste, kes võisid juba kaugelt öelda, millist kartulit oleks pidanud vähem keetma ja milline on ideaalselt keedetud. Kui mõnda kartulit saatis vaid kiidulaul, siis pidi mõni kartul leppima ka kriitikanootidega.

Kartulid pärinesid Eestist, Lätist, Leedust, Kreekast, Hispaaniast, Ungarist ja Marokost.

Foto: JUSS SASKA

Esimesena läks käiku vana hea tuttava maitsega Hispaania värske kartul. Üks testija leidis, et see on klassika. Lisaks sai kartul veel hulga kiidusõnu nagu «sulab suus», «kõige parem» ja «väga maitses!». Kui testijad peaksid poest kartulit valima, siis suure tõenäosusega maanduks just Hispaania värske kartul nende korvi.

Foto: JUSS SASKA

Teine testitav oli kodune Eesti kartul. Kui väljamaine kartul puistati üle kiidusõnadega, siis sai kodune kartul pigem kriitikat. «Imelik maitse» ja «suht maitsetu» olid vaid mõned märksõnad, mida kartulile omistati. Samas leidus ka neid, kelle arust oli tegemist väga hea kartuliga või siis eheda maitsega kartuliga. Hiljem selgus, et tegemist ongi varajase sordiga, mis on suhteliselt maitsetu ning aretatud vaid selleks, et suve hakul oleks turulettidel ka kodumaist värsket kartulit. Turult kartulit ostes läheks Eesti kartul koju vaid kolme testijaga üheksast.

Foto: JUSS SASKA

Kolmandana läks käiku lõunanaabrite lätlaste värske kartul. Kui kodune kartul sai nii kiita kui laita, siis lõunanaabrite kartul ei maitsenud testijatest mitte kellelegi ja nad isegi ei üritanud seda varjata. Leiti, et kartul on tuim ja ilmetu, vedel ja imelik. Võimaluse korral jätaks kõik testijad kartuli nii söömata kui üldse ostmata.

Foto: JUSS SASKA

Leedu kartul oli testimise järjekorras neljas. Siinkohal ei suutnud aga testijad üksmeelsele otsusele tulla. Mõni leidis, et kartul on liiga kibe, teisele jällegi tundus, et tegemist on väga hea kartuliga. Kui testijad peaksid kartuliputru tegema, siis oleks suure tõenäosusega just see kartul see, mis nendega poest koju tuleks.

Foto: JUSS SASKA

Vahemere äärest pärit Kreeka kartulit saatis sarnaselt Hispaania omaga kiidulaul. «Mõnus mahe maitse» ja «nii hea» leidsid testijad. Ühe testija jaoks oli tegemist natuke magusa, kuid siiski eheda kartuliga, teine jällegi teatas, et kartul on kartuli maitsega. Testijad jäid ühisele arvamusele, et seda kartulit nad nii ostaksid kui ka sööksid.

Foto: JUSS SASKA

Kuuendana kattis laua Maroko kartul. Pärast pikka kartulite maitsemist pidi üks testija tunnistama, et tema ei tunne enam mitte ühtegi erinevust ja kõiki kartuleid kõlbab süüa. Teised testijad oskasid kartulit hinnata üsna kesiselt. Mõnele meeldis, mõni leidis, et kartul on liiga jahune, samas mõnele tundus kartul liiga kuiv. Testi aususe mõttes tuleb siiski mainida, et see kartul sai esimesena otsa. Koju ostaksid teda enamik testijad, kuid seda siiski pigem salatikartuli tarbeks.

Foto: JUSS SASKA

Viimasena asusid testijad proovima Ungari kartulit. Kui muidu saatis seda suur kiidulaul, siis leidis üks testija, et see on imeliku maitsega kartul ja tema seda ei ostaks. Samas olid teised testijad Ungari kartulist täiesti vaimustuses ja üks testija tahaks seda lausa ise kasvatada.

Kuigi esmapilgul võimatuna tundunud ülesanne keedukartulitel vahet teha osutus lõppude lõpuks siiski üsna võimalikuks. Vaid üks testija pidi tunnistama testi käigus, et tema enam kartulitel vahet ei tee, ülejäänud said aga ülesandega edukalt hakkama.

Parimateks värsketeks kartuliteks pärjati lõunamaised kartulid, kodumaine kartul pidi aga leppima üsna kesise hinnanguga. Poodiumi viimasele kohale potsatas Läti kartul, mida kõik testijad võimalusel väldiksid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles