BP Venemaal suure au sees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP juhatuse esimees Bob Dudley (vasakul) ja Rosnefti juht Eduard Hudainatov pärast 5 protsendi aktsiate üleminekulepingu allkirjastamist.
BP juhatuse esimees Bob Dudley (vasakul) ja Rosnefti juht Eduard Hudainatov pärast 5 protsendi aktsiate üleminekulepingu allkirjastamist. Foto: SCANPIX

BP teatas, et vahetab 16 miljardi dollari väärtuses aktsiaid Vene riikliku naftafirma Rosneftiga. Tegemist on ambitsioonika strateegilise liiduga, mille käigus käsikäes Venemaa arktilist mandrilava uurima asutakse.

Lähtuvalt reede õhtul Londonis avalikustatud lepingust saab Rosneft umbes 5 protsenti BPst – mis saab vastutasuks ligikaudu 9,5 protsenti  Vene grupist, millest 1,2 protsenti juba varem BP omad olid.

Rosnefile ülekantavad BP aktsiad on kokku väärt ligikaudu 7,8 miljardit dollarit. Kaks ettevõtet on leppinud kokku kolme litsentseeritud Vene arktilise mandrilava bloki uurimise ja arendamise asjus, piirkond on pindalalt ja perspektiividelt võrdne Suurbritannia osaga Põhjamerest.

Venemaa asepeaminister Igor Setšin ütles, et valitus peab BPst üliväga lugu ning soovib kasutada ära kogemusi, mis firma mullusest Mehhiko lahe naftalekkest on ammutanud.

BP aktsiad New Yorgis kerkisid uudist oodates – mis kõlas pärast börsipäeva lõppu – tervelt 4 protsendi võrra 49,44 dollari peale, mis on tippmark peale 6. maid.

Aktsiahinna tõusuks piisas reede hommiku poole tulnud teatest, et BP annab pressikonverentsi.

Kokkulepet kinnitati ametlikult paar tundi pärast seda, kui BP tegevjuht Bob Dudley kohtus Vene peaministri Vladimir Putiniga viimase Moskva residentsis.

Dudley ütles kokkuleppe allakirjutamise pidulikul tseremoonial Londonis, et tegemist on «ajaloolise hetkega BP, kogu naftatööstuse ja, ma usun, Venemaa ja kogu maailma energiamajanduse jaoks laiemas mõttes».

«Vene peaminister Vladimir Putin ütles meile kokkusaamisel Moskvas, et tegemist on alliansiga, mis baseerub vastastikusel kasul ja teineteise tugevate külgede tunnustamisel, mis meid ühendavad. See on tõepoolet esimene 21. sajandi vääriline liit, mis vaatab tulevikku ega takerdu mineviku pärandisse,» ütles Dudley.

«Esmakordselt naftatööstuse ajaloos on sündinud mastaapne vastastikune aktsiaosalus suure rahvusvahelise naftafirma ja suure riikliku naftafirma vahel.»

Dudley ütles, et leping «demonstreerib ettevõtete vahel valitsevat vastastikust usaldust ja kindlustunnet» ning paneb paika «uue malli» selle jaoks, kuidas  naftatööstuses äri ajada.

Ta selgitas, et ettevõtted on juba aastaid ühiseid uurimisplaane pidanud, kui et sügavam liit ja aktsiavahetus tulid mõttesse viimase kahe-kolme kuu jooksul.

Ta ütles, et tehing sobib BP strateegiaga leida juurdepääs uutele suurtele maardlatele, «pöörates jätkuvalt tähelepanu riskijuhtimisele».

Dudley rõhutas seda, et kuigi naftapuurimine Arktikas keskkonnakaitsjatele muret teeb, on BP juba saanud kätte oma «karmid õppetunnid», mida pakkus Mehhiko lahe naftaleke.

«Võttes arvesse olukorda, kus meie aktsiad on alaväärtustatud ja Rosnefti aktsiad on alaväärtustatud, hakkas tunduma mõistlik, et kasulik oleks minna tavalisest uurimislepingust kaugemale. Et just see oleks viis, kuidas seista meie ühiste huvide eest,» ütles Dudley.

Küsimuse peale, kas BP oleks nõustunud aktsiavahetusega ka juhul, kui Mehhiko lahe leket poleks olnud, vastas Dudley, et «võib-olla küll».

Tehingut on juba jõudnud teravas toonis kritiseerida USA juhtiv demokraat ja esindajatekoja loodusvarade komitee juht Edward J. Markey, kes nõuab kokkuleppe põhjalikku analüüsi.

Kui peaks selguma, et tehing puudutab kuidagi ka BP tegevust USAs, peab USA välismimisteeriumi juures asuv välisinvesteeringute komisjon, mille ülesandeks on uurida välisinvesteeringuid riikliku julgeoleku valguses ja sellest lähtuvalt vajalikke samme astuda, kogu tehingu tähelepanelikult läbi vaatama, ütles Markey.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles