Saksa minister: EL peaks teatud tööstusi välisinvestorite eest kaitsma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigmar Gabriel.
Sigmar Gabriel. Foto: SCANPIX

Saksa majandusminister Sigmar Gabriel ärgitas neljapäeval Euroopa Liitu kaitsma oma võtmetähtsusega tööstusi välisinvestorite eest pärast seda, kui Hiina kodumasinahiid Midea tegi vastuolulise pakkumise osaluse ostmiseks Saksa robootikafirmas Kuka.

Majandusminister ja asekantsler Gabriel väljendas hiljuti pahameelt Midea tehtud pakkumise üle. Reedel kirjutas ta ärilehes WirtschaftsWoche, et EL peaks kaitsma lisaks julgeoleku- ja kaitsesektorile ka teisi Euroopa majanduse tuleviku jaoks strateegilise tähtsusega tööstusharusid.

Midea tegi mais pakkumise suurendada oma osalust Kukas 4,6 miljardi euro eest vähemalt 30 protsendi võrra. Mideal on Kukas hetkel 13,5 protsendine osalus.

«Peame endilt tõsiselt küsima, kas soovime kolmandatest riikidest investoreid, kes tulevad meie turule riiklikke vahendeid kasutades,» kirjutas Gabriel. «Mina pole valmis ohverdama töökohti ja ettevõtteid Euroopa turu altaril.»

Minister sarjas kolmapäeval peetud pressikonverentsil investeeringuid «ettevõtetelt riikidest, mis pole oma turge avanud.» Tegemist on otsese viitega Hiinale.

Saksa kantsler Angela Merkel külastab pühapäeval Pekingit ning pole Kuka juhtumit seni kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles