Jaapani ja Hiiumaa koostöös kerkib saarele koostootejaam

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiumaa
Hiiumaa Foto: Priit Pullerits

Hiiumaa ja Jaapani esindajad sõlmivad neljapäeval piirkondliku koostöö kokkuleppe, mille peamine eesmärk on rohemajanduse arendamine; muuhulgas peaks koostöö tulemusena saarele kerkima koostootmisjaam, mis toetaks Hiiumaa toidu- ja energiajulgeolekut.

Piirkondliku koostöö eesmärk on Hiiumaa arengustrateegiaga kooskõlas oleva rohemajanduse arendamine. Kahe saare koostöö konkreetseks väljundiks kavandavad osapooled nutikate ja keskkonda säästvate lahendustega väiksemõõdulise multifunktsionaalse kombijaama rajamist Hiiumaale, teatas maavalitsus.

Jaam aitaks suurendada toidu- ning energiaalast iseseisvust. Täpne väljund on veel välja selgitamisel ja selgub koostöö käigus, ent näiteks võiks koostootmisjaam suunata jääksoojuse kasvuhoonetesse toidu kasvatamiseks või kalakasvatustesse, et sealset tootmist toetada, öeldi Hiiu maavalitsusest BNS-ile.

Samuti võimaldab koostöö maavalitsuse hinnangul edendada Hiiumaa ja Jaapani ärisuhteid. «Meie ootus on, et Jaapaniga loodavad koostöö- ja sõprussidemed toetavad Hiiumaa võimalusi kestlikul ja innovaatilisel majandamisel, samuti partnerlusel põhinevate uute keskkonnasäästlike tehnoloogiate kasutuselevõttu, mis aitavad väärindada kohalikku ressurssi,» teatas maavalitsus.

Projekti Eesti-poolne koordinaator on Innovaatiliste Masinaehituslike Tootmissüsteemide Tehnoloogiate Arenduskeskus IMECC. Jaapani tehnoloogia maaletooja ning projekti peamine koordinaator on Estlanding OÜ, mille ülesanne saab olema äritegevuse planeerimine ja ka kultuuriliste erinevuste ületamiseks vajaliku suhtluse korraldamine, samuti kohalike uuringute suunamine.

Jaapani erinevaid piirkondi esindab firma Your Energy Development Co Ltd, mis on ühtlasi ka uue innovaatilise tehnoloogia väljaarendaja. Hiiu maavalitsuse ülesanne on koostööga seotud rohemajandust arendavate tegevuste toetamine maakondlikul tasandil.

Projekti on kaasatud Nasunogahara elektrijaam, Tochigi Prefektuur, Genryu Ülikool, Minakami linn, Gunma Prefektuur, Setouchi Resource Center, Kagoshima Prefektuur ja Amami Oshima saar, mis kõik on ennast volitanud esindama Your Energy Development Co. Ltd presidendi Noriyoshi Konzo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles